For at blive en god skribent skal man være en god læser. Det er en hypotese, jeg netop er nået frem til, og jeg ved ikke, hvor original den er. Men den udspringer af mødet med amerikanske Roy Peter Clarks nye bog, "Skriveredskaber – 47 uundværlige råd til skribenten".
På et tidspunkt citerer Clark sin kollega Brenda Uelands udsagn om, at "alle, der forsøger at skrive, bliver bekymrede, frygtsomme, indskrænkede, bliver perfektionister, så frygteligt bange for at sætte ord på papiret, der er ringere end Shakespeares". Og for at hjælpe alle disse usikre og selvplagende skribenter over forhindringerne, sætter Clark altså ind med sine 47 råd, som han har inddelt i fire hovedniveauer. Fra de mindste til de største enheder af en tekst, fra finpudsningen af det enkelte ord til overordnede rutiner, som skal sikre et tilfredsstillende og produktivt skriveliv.
Clark ved noget om at skrive, og han er muligvis selv en glimrende skribent. Men "Skriveredskaber" afslører især, at han er en skarp og entusiastisk læser. Og det er på mange måder denne læsning, der sætter ham på sporet af de gode og vigtige skriveråd. "Jeg bruger en slags nærlæsningsmetode til at finde en passage, der fascinerer mig," skriver Clark. Så tager han 'røntgenbrillerne' på for at studere passagen nærmere og derfra forme sine iagttagelser til diverse skriveredskaber.
Det interessante er, at læsehesten Clarks forslugenhed gælder alle former for tekst og litteratur – samt at han i sin bog rundhåndet deler ud af sine mange oplevelser. Det giver en smittende effekt, en stærk og kriblende skrivekløe. For Clarks bog er spækket med guldrandede eksempler på fabelagtig litterær og journalistisk skrivefærdighed. I den finlitterære afdeling er der prøver på skrivekunst af navne som Albert Camus, T.S. Eliot, F. Scott Fitzgerald, Ernest Hemingway, Gabriel Garcia Marquez, John Steinbeck og William Shakespeare. Åh, ja – Shakespeare. Blandt andet denne korte sætning fra "Macbeth": "Dronningen, min Herre konge, er død." Et slående eksempel på det, Clark kalder 'emfatisk ordstilling'.
Stort set alle rådene i "Skriveredskaber" udspringer af fremragende teksteksempler, og derfor er der god grund til at tro, at de virker. Måske ikke så meget i kampen mod en grundlæggende skriveblokering, men mere til at skrive bedre, mere afvekslende og inspireret. Teksten, mine læsere, er levende.
"Skriveredskaber – 47 uundværlige råd til skribenten"
Af Roy Peter Clark
Forlaget Ajour
268 sider, 248 kroner
Anders Rou Jensen er journalist
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.