Skriv eller dø!

Bog: Forfatter: Forlag:

ANMELDELSE. Er du ramt af skriveforstoppelse? Så findes der et ord-laksativ. Prøv app’en ’Write or Die 2’.

Egentlig har jeg nok at se til og behøver ikke tvinge mig selv til at skrive. Jeg skal bare trues af deadline, så skal jeg nok få fingrene op af lommen. Men, hvad hvis der ikke er nogen deadline, eller der er deadline, og ordene ikke vil ud. Hvad gør man så?

Måske er det lille program ’Write or Die 2’ løsningen. Programmet blev lanceret i første version tilbage i 2012 og kom for nylig i en opdateret version. ’Write or Die 2’ vil have dig til at skrive. Du skal i flow og lade ordene strømme ud gennem fingrene, hurtigt og i flowtilstand, uden at tænke på slåfejl og den slags petitesser. Du skal bare skrive. Du skal i mål.

Men først skal du indstille programmet. Du skal sætte dig mål. Så når du starter programmet, er der en række parametre, der skal indstilles, inden du skriver. Så indstiller du, hvor længe du vil skrive, og hvor mange ord du vil skrive i minuttet? De to er nok de vigtigste, hvis man skal bruge programmet til andet end sjov. Så er der alle ”incitamenterne”.

Vil du belønnes for at komme i mål og have nuttede hundehvalpe i præmie? Eller trues til at skrive hurtigere, hvis du falder bagud? De indstiller du selv. Og så er der ikke flere undskyldninger. Der skal skrives. Så snart du klikker ”Write!”, får du et skærmbillede. Her bliver du stillet en opgave, og så skriver du, indtil tiden er gået, og ord-målet er nået.

Undervejs bliver du truet eller belønnet, alt efter dine lyster.

”Det lyder da meget sjovt,” tænker du.
Og det er det også. Og det virker. Til dels. For de opgaver, som app’en byder på, bidrog faktisk til skriveblokering hos mig.

”Skriv en historie om en hensynsfyld gartner, der møder en ivrig ejendomsmægler.”

Tjo, det kan jeg da godt. Men så var der en opgave om en middelaldermunk og en raketforsker. Det udfordrede min ret konservative fantasi. Faktisk så meget, at jeg gik i stå og ikke gad mere den dag.  

’Write or Die’ er underholdende. Og ideen om incitamenter og bundne opgaver, der skal være laksativ for skriveforstoppelsen, er god nok.  Og jeg fik skrevet et par underholdende, men særprægede personkarakteristikker i ugen med ’Write or Die 2’.

Men når det kommer til stykket, er app’en ikke ret god. Programmet har en del småfejl, brugerfladen irriterer, og de fjollede opgaver demotiverer. Så kan man selvfølgelig bare selv finde på noget, men kunne man det, smed man jo ikke penge efter en app som ’Write or Die 2’.

Programmet koster $ 20, og for de penge får man fem downloads. Så kan man installere det på kollegaens computer, hvis der også er brug for det.

Find programmet på http://writeordie.com/

Thomas Schiermacher Jensen er freelancejournalist

 

0 Kommentarer