Skik på presseskikken

Bog: Forfatter: Forlag:

ANMELDELSE. Juristen Sonny Kristoffersen, der har været sekretariatschef i Pressenævnet, har nærmest skrevet en facitliste.

I "Hvad er god presseskik?- set i et pressenævnsretligt perspektiv" gennemgår han en mængde kendelser fra Pressenævnet. Han ser på nævnets praksis både fra klagerens synspunkt og fra de indklagedes. Hvornår er det håbløst at klage? Hvornår har vi journalister og redaktører en dårlig sag? Hvornår kan vi regne med at vinde?

Følger man hans konklusioner, får man ikke vrøvl med Pressenævnet.

Hvis man er i afdelingen for afslørende – eller sladder for den sags skyld – journalistik, er det en nyttig bog at have stående. Dog skal man, som han også gør opmærksom på, vide, at Pressenævnet jo ikke er det eneste fedtefad, medierne kan lande i. Dårlig journalistik kan også straffes af domstolene.

Sonny Kristoffersen, der nu arbejder i Røde Kors, er ikke jurist for ingenting. Han går meget, meget grundigt til værks. Der citeres kendelser i et væk. Selv om bogen ikke er skrevet for journalister, kan den afgjort bruges i dagligdagen på redaktionerne.
Har man bladret lidt i den og dannet sig et overblik, kan man hurtigt finde frem til det relevante emne: Hvornår må man bruge skjult kamera/mikrofon? Hvor store anstrengelser skal man gøre sig for at få en kommentar fra en direktør, hvis firma kritiseres?

Jeg savner et konkluderende eller analyserende kapitel, hvor vi aktive journalister kan se tendensen i kendelserne. Er Pressenævnet på strammerkurs?
Selv om det er en slags håndbog, må prisen på 596 kroner dog siges at være ganske pebret.

"Hvad er god presseskik? – set i et pressenævnsretligt perspektiv"
Sonny Kristoffersen
Forlaget Thomson
280 sider, 596 kroner
Udkom juni 2008

 

0 Kommentarer