Selvfølgelighederne står i kø

Bog: Forfatter: Forlag:

ANMELDELSE. I bund og grund har freelancejournalister kun en ting til fælles: At de arbejder med kommunikation. For eksempel arbejder kollegerne på mit kontorfællesskab med alt fra undervisning på DMJX over videnskabsjournalistik til kommunikation og PR. Af samme grund er forretningsmodellerne vidt forskellige.

Ota Tiefenböck, medlem af FreelanceGruppens bestyrelse og freelancejournalist med speciale i Østeuropa, har på eget forlag udgivet bogen ”Overlev i mediebranchen – bliv ekspert”, der giver hans syn på, hvordan freelancere in spe bør gribe deres karrierer an. Som titlen antyder, mener Tiefenböck, at freelancerne skal blive eksperter – og derefter kun skrive om deres ekspertiseområder. For det er her, at pengene ligger gemt.

Om det er den rigtige måde at gribe sin forretning an på, er en større diskussion, som jeg ikke kan komme ind på her. Dog vil jeg konstatere, at det ikke er sikkert, at Tiefenböcks plan virker lige godt for alle.

Bogen identificerer en række faser, som freelanceren går igennem over de første år som selvstændig – det er alt fra prissætning (som almindelig freelancer) over hjemmeside til prissætning af sig selv som ekspert. Tiefenböck vil gerne have, at læserne læser bogen med lange pauser. Bogen skal nemlig fungere som en manual til den gode selvstændighed som freelancer. Indimellem kommer Tiefenböck med gode indspark (specielt mantraet om at brede sin forretning ud – både herhjemme og til udlandet), men oftest munder bogen ud i selvfølgeligheder. For eksempel anbefaler han, at freelanceren har en hjemmeside, er aktiv på de sociale medier og kun sender gennemarbejdede synopser til redaktørerne …

Hvor bogen bliver rigtig interessant, er omkring prissætningen af freelancerens første opgaver. Først beskriver Tiefenböck korrekt, at der på mange redaktioner er en tradition for at give freelancerne en meget lille løn. Herefter lyder det om Dansk Journalistforbunds vejledende freelancetakster: ”Den forholdsvis høje timeløn kan derfor være svær, som regel umulig at opnå.” Det er fornuftigt, at Tiefenböck forholder sig til virkeligheden, men som medlem af FreelanceGruppen må jeg i det stille undre mig over, at en af mine repræsentanter – en folkevalgt politiker i DJ – giver mine potentielle kunder muligheden for at presse prisen på mine ydelser.

For at illustrere de forskellige perioder af freelancerens liv har Tiefenböck opfundet to journalister, der starter som freelancere fra hvert deres ståsted og derefter arbejder sig igennem bogens faser: Den ene har mange år på bagen i branchen, mens den anden er nyuddannet journalist. Ideen er strålende! Og derfor ærgrer det mig, at Tiefenböck ikke udnytter formens muligheder til fulde. To rigtige freelancejournalister, der deler deres erfaringer med at finde deres egne niche, ville have løftet bogen væk fra selvfølgelighederne og gjort pointerne konkrete. Personligt ville jeg gerne have læst Tiefenböcks egne erfaringer – både de gode og de dårlige.

For den nystartede freelancer vil ’Overlev i mediebranchen – bliv ekspert’ muligvis kunne fungere som en hjælp i den første svære tid. Til de nystartede vil jeg sige: Husk, at du bør finde den forretningsmodel, som passer til din forretning. For mit vedkommende: Tja bum, jeg er ikke overbevist.

Men jeg er måske heller ikke målgruppen?

Overlev i mediebranchen – bliv ekspert
Ota Tiefenböck
84 sider, 89 kroner
Selvudgivet. Kan købes på www.tiefenboeck.dk

Søren Frandsen er freelancejournalist

0 Kommentarer