Sådan skaber man en seriemorder

Bog: Forfatter: Forlag:

Han tilstod 39 mord og blev dømt for otte. Men rent faktisk havde Sveriges falske seriemorder, blandingsmisbrugeren og seksualforbryderen Sture Bergwall, aka Thomas Quick, aldrig slået nogen ihjel. Det kom frem i den nu afdøde journalist Hannes Råstams tv-dokumentarer fra 2008, hvor den formodede morder trak alle tilståelser tilbage. Hans domme blev omstødt, og århundredets største retsskandale var en realitet. 

Men skandalen var ikke blot resultatet af et stykke eminent dårligt politiarbejde, afslører journalist Dan Josefsson i sin overlegne graver-tour de force ’Løgnens spiral’. Det var i lige så høj grad resultatet af den gyseragtige sekt-psykoterapi, der opstod i kredsen omkring den karismatiske Margit Norell, der mestrede kunsten at skabe en seriemorder.

Via sin grænseoverskridende gengestaltningsterapi førte hun særligt godtroende og udsatte patienter frem til falske erindringer om hændelser, der aldrig havde fundet sted. Således også Sture Bergwalls 39 mord. Dem valgte hun at betragte som en simpel gengestaltning af de barndomstraumer, som hun havde fundet frem i Sture Bergwalls fortid og plantet i hans bevidsthed.

Det er et nærmest genialt graverarbejde, som den ’walraffende’ Dan Josefsson har begået. Han har fået adgang til alle Margit Norells disciple ved at udgive sig for at researche til en bog om det psykologiske fænomen objektrelation, han har læst journaler, afhøringsudskrifter, avisartikler med meget mere, han begynder med rendegraveren og slutter med arkæologens ske og pensel, og han helmer ikke, før hver en sten er minutiøst vendt og børstet fri for forstyrrende smuds. 

Hans faglige integritet og troværdighed tvivler man aldrig på, og derfor kunne han sagtens have hevet en detalje samt en mellemregning eller to ud og smidt dem ned i sit eget private arkiv i stedet for til tryk. Det bliver nemlig sine steder voldsomt omstændeligt, om end motoren aldrig kører i tomgang, men driver sin læser frem og hen over beskrivelser af højde, drøjde og bopæl på samtlige nævnte personer, mens man får et bizart indblik i den menneskelige psyke og et begavet forsøg på at besvare spørgsmålet: Hvem ville (dog) skabe et billede af sig selv som monster og seriemorder?

”Der, hvor jura og psykologi mødes – de historier er uimodståelige,” sagde Hannes Råstam i 2011, og mens han tog sig af den mere juridiske del i sine tv- dokumentarer og i bogen ’Den falske seriemorder’, der udkom på dansk i 2013, tager Dan Josefsson sig nu kompetent af den psykologiske. Sture Bergwalls historie er gefundenes fressen for ambitiøse journalister, og ’Løgnens spiral’ viser, hvor stort et behov vi (tilsyneladende) har for at være betydningsfulde, hvilket Margit Norell til fulde opfyldte hos Sture Bergwall, og hvor langt vi vil gå for at undgå at føle os ensomme.  

Bog: Løgnens spiral. Sagen om den uskyldige morder og kvinden der skabte et monster 

Forfatter: Dan Josefsson 

Oversættelse: Andrea Fehlauer og Nanna Lund 

Forlag: Don Max

606 sider, 299 kroner 

Anmelder: Lotte Kirkeby Hansen, freelancejournalist

0 Kommentarer