Sådan skaber du dig en tredje karriere

Bog: Forfatter: Forlag:

Bog: Den tredje karriere
Forfatter: Gretelise Holm
Forlag: Jurist- og Økonomforbundets Forlag (144 sider, 240 kroner)

Anmelder: Ulla Bechsgaard, selvstændig journalist, ledelsesskribent og -konsulent

Mere end halvdelen af de børn, som i dag fødes i den vestlige verdens høj­indkomstlande, forventes at blive over 100 år. Den udvikling betyder store forandringer for det enkelte menneske og for samfundet. Allerede nu oplever vi for første gang, at fire generationer er på arbejdsmarkedet samtidig.

Dilemmaer om, hvilken aldersgruppe der leder hvem, og hvordan den enkelte får et meningsfuldt arbejdsliv på nye betingelser, tager journalist, forfatter og tidligere prorektor på Journalisthøjskolen Gretelise Holm fat på i sin seneste bog ’Den 3. karriere – et seniorliv med indhold og mening’. 

Gretelise Holm interviewer 10 case-personer blandt andre økonomiprofessor Nina Smith, arbejdsmediciner Bo Netterstrøm og psykolog og mandeforsker Svend Aage Madsen. De bidrager såvel med fakta som med deres personlige beretninger om den tredje karriere, som kan være: Fortsat tilknytning til den gamle arbejdsplads, specialistrollen, selvstændig virksomhed, frivilligt arbejde eller en gammel drøm, der skal leves ud. 

’The 100-year life’ er titlen på en bog, som er skrevet af to britiske professorer, Andrew Scott og Lynda Gratton. 

I bogen, som er blevet en international bestseller, og som Gretelise Holm refererer til, lancerer forfatterne begrebet ’det multifasede liv’. Scott og Gratton forudser, at vores liv i fremtiden vil bestå af langt flere faser og livsomstillinger, end vi typisk er vant til. 

Om det bliver godt eller skidt, afhænger af det enkelte menneskes evne til at klare omstillingerne.

Gretelise Holm giver også i sin bog eksempler på arbejdspladser, der er gode til at holde på de 55+. Et tankevækkende eksempel er fra Middelfart Sparekasse, hvor man tidligere kun tilbød særlige samtaler om mulig nedsat arbejdstid til 55+. 

Det tilbud ville de unge også have, og det fik de! 

Gretelise Holm er især kendt for sine krimier og sine erindringsbøger blandt andre ’Kærligheden, kampen og kloden’, men hun er også en flittig samfundsdebattør og forfatter til flere fagbøger. 

Denne interview-bog er vellykket og inspirerende for såvel den enkelte som for virksomhedernes HR-afdelinger. Bogen giver en række gode bud på, hvordan et langt og aktivt arbejdsliv kan udfolde sig. 

Bogen gennemgår følgende: De ældres fløjlsrevolution, om at de 60-66-årige bliver storleverandør til arbejdsmarkedet frem til 2025, seniorpolitik, fire generationer på arbejdspladsen, prekariatet, selvstændige seniorer, vaklende selvtillid samt det gode seniorliv.
 

0 Kommentarer