Røverhistorierne fejler ikke noget

Bog: Forfatter: Forlag:

ANMELDELSE. Hvem rives ikke med af anekdoten om, hvordan et hold dristige reportere pludselig befinder sig i en livsfarlig situation, omringet af makedonske regeringsstyrker med skarpladte våben på en afsides kornmark, hvor ingen råb om hjælp kan høres?

Hvem gribes ikke af forfærdelse over historien om ”kødhakkeren”, maskinen, der under diktator Saddam Husseins regime i Irak spiste politiske modstandere og andet godtfolk levende og med sine roterende knivblade i en dunkel kælder omdannede ”kroppe og sjæle til hakket kød, blodgrød og knoglestykker”?

Og i den mere kulørte ende: Hvem trækker ikke på smilebåndet over fortællingen om den kurdiske fixer Ahmed, der ikke kan få sexlivet til at køre med sin hustru?
Selvfølgelig bliver man underholdt af at læse den mangeårige udenrigskorrespondent Thomas Ubbesens bog ’Udsendt’, der forsøger at skildre hverdagen bag 22 af den anerkendte journalists reportager gennem årene. Ganske godt underholdt, faktisk.

Mange af historierne har en karakter, der ikke levnes plads i den traditionelle nyhedsjournalistik, og med Ubbesens mange rejser på bagen synes det oplagt at få omsat dette enorme råmateriale til en udgivelse, der rykker ved læsernes forståelse og føjer nye og mere personlige refleksioner til det, der allerede er sagt, filmet, skrevet, fortalt.

Lykkes det så? Ja, men også nej.

Først den gode nyhed: Thomas Ubbesen skriver med vid og viden, så konflikterne sættes ind i deres historiske kontekst. Det er en svær øvelse, men Ubbesen er konsekvent i sin stil, og det giver ro hos læseren, at man pædagogisk ledes fra konflikt til konflikt, uden at sammenhængen går tabt. Særligt i en tid med Ruslands aggression imod Ukraine og Vestens angreb i Irak og Syrien kan det være relevant at blive mindet om, hvordan det er gået tidligere.

Ubbesens motivation for at dele sine oplevelser i bogform synes at være den samme som for rækken af danske journalister, der i disse år gør det samme: Nyhedsformatet er for utilstrækkeligt, skabelonerne for stramme til, at historierne kan foldes retfærdigt ud. Set i det lys er det befriende at læse ’Udsendt’, der når et spadestik dybere end de 90 sekunder i TV Avisen.

Til gengæld lykkes ’Udsendt’ ikke med at blive meget mere end gode røverhistorier. Hvad Ubbesen egentlig vil sige med dem, historierne, står nemlig uklart. Man savner lidt, at Ubbesen for alvor sætter sig selv på spil. Hvad leder hans refleksioner til? Hvordan har de udmarvende krigsreportager påvirket ham som menneske? Hvilken pris har de haft for ham personligt?

Det bliver for ofte ved de banale klicheer om, at ”ingen historie er værd at risikere livet for”, og at ”det gælder om så kvalificeret som muligt at beregne risikoen”.

Når Ubbesen ikke lukker læseren helt ind i sit eget indre, er der heldigvis eksempler i bogen på, at civile mennesker gør det. Det er her, det bliver rigtig godt. Når vi hører de almindelige, civile skæbner og ikke bare anekdoter om fixeren, taxachaufføren eller historier inde fra den sikrede grønne zone i Bagdad, en embedded tur i Afghanistan eller en koreograferet pressetur til Guantanamo.

Man savner ræsonnement og refleksion. Selv uden at være en moralerytter savner man mening med galskaben.

Jakob Sheikh er journalist på Politiken

 

0 Kommentarer