Retspraksis for viderekommende

Bog: Forfatter: Forlag:

Der er noget helt galt i Østrig, hvis man skal tage dokumentarfilmen 'Operation Spring' til troende. Instruktørerne bag filmen, Tristan Sindelgruber og Angelika Schuster, giver et billede af et retsvæsen, der begår et alvorligt justitsmord i forbindelse med Østrigs største narkoaktion, den såkaldte 'Operation Spring', i 1999.

Over 100 afrikanere med primært nigeriansk baggrund står anklaget for at være med i en kæmpe narkoorganisation i den største politiaktion i Østrig siden 1945. En prestigeoperation for det østrigske politi, der dog ifølge Sindelgruber og Schuster ikke har bekymret sig særligt om bevisbyrden. De overvågningsbilleder og den aflytning, de har skaffet, er ifølge filmen temmelig ubrugeligt og dets vidner højst tvivlsomme. Samtidig får de anklagedes forsvarsadvokater så lidt at arbejde med, at det at bevise deres uskyld bliver særdeles svært. Flere af de anklagede er af et ukendt vidne anklaget for på et ukendt tidspunkt til en ukendt person at have solgt en ukendt mængde stoffer. En situation, der, som en af de anklagedes forsvarsadvokater siger det, er svært at finde et alibi for. Og sådan fortsætter rækken af mere eller mindre mistænkelige omstændigheder omkring det retslige efterspil til 'Operation Spring'.

Operation Spring beskriver det østrigske retssamfund som en art absurd teater, hvor det ene klovnenummer afløser det andet. Og hvis man finder bare en flig af glæde ved konspirationsteorier og ideen om det store, onde, korrupte system, vil man helt sikkert sluge denne film. Det er dog ærgerligt, at filmen med den kritik, den rejser, ikke har gjort mere for at konfrontere retssystemet og politiet. Der er ikke meget Michael Moore over Sindelgruber og Schuster, der aldrig rigtigt går til de få folk, de har fået i tale fra retsvæsenet. Til gengæld er der en behagelig ro og nøgternhed over filmens low-budget stil, hvor 'talking heads' for lov at tale, og billederne får lov at stå, til man til sidst sidder med en fornemmelse af Østrig som et land, man nødigt vil løbe tør for benzin i.

Operation Spring kan ses i Cinemateket d. 8. februar kl. 18:30, hvor der vil være et debatarrangement om filmen med de to instruktører på deltagerlisten.

 

0 Kommentarer