Bogen er ikke nok til den altfavnende historiefremstilling om Mellemøsten. Men derimod perfekt som julegave til den, der spørger dig, hvorfor du vil være udenrigsreporter.
ANMELDELSE. En af CNN's tidligere stjernereportere, Peter Arnett, har udtalt i en tv-dokumentar, jeg lavede om krigskorrespondenter, at udenrigsreporterens rolle er at være "voyeur", en iagttager, ikke en "deltager", i krigsrapporteringen.
Arnett ville gerne fremstå som "historiens vidne" i de store begivenheder fra Vietnam til Mellemøsten.
Steffen Kretz vil grundlæggende set gerne med sin nye bog "Brændpunkter – Reporter på kanten af verden" se sig selv som historiens vidne. Det er han. Men næppe hans nye bog. Den handler om otte sæt af oplevelser i Mellemøsten, Afrika og Brasilien som rejsende korrespondent for DR. Det er ikke nok til den altfavnende historiefremstilling om Mellemøsten. Men derimod perfekt som julegave til den, der spørger dig, hvorfor du vil være udenrigsreporter. Her er forklaringen, skrevet på et godt, medrivende dansk.
Et eksempel: Steffen Kretz giver et spidsfindigt portræt af Libyens oberst Kaddafi, som efter et års tænkepause pludselig beordrer Kretz til sit beduintelt i Tripoli juleaften. En rådgiver ringer til TV Byen den 22. december en sen aften og ønsker at tale med "Mr. Kritchz". Om han kan lave sit interview juleaften? Desværre, lyder Kretz' svar, lige den dag har han ikke et kamerahold.
Kaddafis forbløffede rådgiver svarer: Fax mig i aften en udførlig begrundelse for forsinkelsen! Derefter følger beskrivelsen af reporteren i stram snor fra sin ankomst til flere dage senere i
tête-a-tête med diktatoren i det berømte beduintelt. Her er et godt eksempel på, hvad en god reportage leverer bedre end en nok så kløgtig analyse. Point!
Det er værd i både Libyen-historien og flere af de andre otte essays at fremhæve, hvorledes læseren bliver taget med ind i teltet (ex-præsident L.B.Johnson: "Jeg vil hellere have dig indenfor i teltet og pisse ud, end at du er udenfor og pisser ind!"). Her oplever man reporteren på arbejde. Man møder Kretz' tv-fotografer, fixere og chauffører og får i det hele taget meget at vide om det knofedt, der er brug for.
Det udenrigspolitiske essay, skrevet fra udenrigsreporterens arbejdsplads, har kun været dyrket med held af nogle få danske journalister i nyere tid, bedst af Jan Stage og Lasse Ellegaard. Kretz' bog "Brændpunkter" viser, at her er en meget talentfuld reporter på vej.
Jens Nauntofte er journalist ogf forfatter. Han har været udenrigsreporter under Vietnamkrigen og krigene i Mellemøsten 1967-2006 for DR.
"Brændpunkter. Reporter på kanten af verden"
Steffen Kretz
Peoples's Press
300 sider. 249 kroner
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.