Politiken.dk rutter med pladsen

Bog: Forfatter: Forlag:

Fem og en halv meter fra væg til væg. Det er længden på Politiken.dk's nye forside.
At besøge Politiken på nettet er som at komme hjem til et ungt, moderigtigt par, der har købt en meget stor og meget dyr lejlighed og nu ikke har råd til møbler. Her er overordentlig god plads.

Politiken.dk havde tidligere et lidt upersonligt præg, men sitet var funktionelt – og særdeles populært – og sendte, trods sit generiske udseende, Politiken-signaler i kraft af den genkendelige sort-hvid-røde farveholdning.

Med omlægningen, som blev gennemført 24. oktober, ønsker man at gøre de visuelle bånd mellem web- og papiravis endnu stærkere. En logisk og rigtig intention ud fra et branding-perspektiv; desværre er det de forkerte elementer, man har valgt at tage med over på nettet.

Den luftighed, som på papir kan virke generøs og eksklusiv, bliver på nettet først og fremmest et irritationsmoment. Problemet er størst på forsiden, som samtidig lider under en lidt for kreativ udnyttelse af det i grunden ganske simple seksspaltede grid. Det bliver noget rod, for at udtrykke det kort.
Undersiderne, som for eksempel "Politik", "Erhverv" med videre, har derimod ensartede rubrikstørrelser og en mere modulær opsætning, hvilket giver bedre overskuelighed og mindre følelsesløshed i højrehånden – eller hvad man nu bruger til at scrolle med.

Den forøgede skriftgrad (en løsning på jagt efter et problem, eller er avisens læsere virkelig svagtseende?) reducerer den i forvejen absurd lille mængde informationer, der kan rummes på et skærmbillede. Måske skulle Politiken overveje at forære deres webdesignere nogle mindre skærme. De har tilsyneladende glemt, hvor mange af os der går på nettet med laptop eller notebook.

Men det nye design er pænt, ingen tvivl om det. Typografisk følger man tidens trend, og den nye farvekodning er direkte lækker. Dog er introduktionen af nye nuancer som lime og cyklamen en fodfejl, hvis man fortsat går efter ejerskabet til det sort-hvid-røde univers. Noget, der i parentes bemærket er lykkedes langt bedre på Politikens generelt vellykkede iPhone-site.

I skrivende stund forlyder det, at Information.dk er blevet Årets Webavis. Fuldt fortjent efter denne anmelders mening, og selv om man naturligvis ikke må opfordre andre til at stjæle, tror jeg, at Politiken.dk med fordel kan lade sig inspirere af, hvordan "lillebror" har løst designopgaven … der al i sin enkelhed går ud på at afbalancere hensyn til pladsudnyttelse, tilgængelighed og visuel identitet – og få det hele til at gå op i en højere enhed.

www.politiken.dk er besøgt i perioden 25.10.-8.11.2009 med Firefox/Mac OSX samt Internet Explorer/Windows Vista.

Ole Munk er designkonsulent, grafisk formgiver og illustrator, uddannet som arkitekt med speciale i visuel kommunikation. Han anmelder websites i Journalisten med fokus på arkitektur, design og funktionalitet.

0 Kommentarer