Plakatfuld af god reklame

Bog: Forfatter: Forlag:

Alt i alt en uundværlig bog for Storm P.-elskere – og måske også for reklamefolk.

ANMELDELSE. "Du Perikles, kan du sige mig – hvornår smager en Tuborg bedst?" spørger den ene vagabond den anden.
"Hver gang!" svarer Perikles og stråler i et skægget smil.
De fleste kender den klassiske reklame for Tuborg, som Storm P. tegnede. Reklamen blev slået op på en farverig plakat, der blev trykt første gang i 1950. Tegningen er måske den bedst kendte af alle Storm P.'s værker, men den adskiller sig fra de 60.000 tegninger, han lavede. Tuborg-reklamen er nemlig en plakat.
Storm P.-museet har samlet de omkring halvtreds plakater, som den folkekære multikunstner producerede i sin karriere, i én bog. Det er et imponerende værk, der viser en hidtil ubelyst side af tegneren. Her møder vi plakatkunstneren, der også var en banebrydende reklamemand.
Langt de fleste plakater i bogen er reklamer. Storm P. stiftede allerede tidligt i karrieren sit eget reklamebureau, Storms Bureau. I løbet af årene tegnede han reklameplakater for trækseler, teater og tobak, for B.T. og Ekstra Bladet, for bekæmpelse af rotter, biller og biluheld.
Et af de kneb, Storm P. indførte i dansk reklame, var det, der i dag hedder 'character merchandising'. Tricket er smurt ud over alle reklameblokke og går ud på, at en kendt person skal være blikfang for et produkt, han eller hun dybest set intet har med at gøre. Det være sig håndboldspillere og tandpasta eller skuespillere og tandsmør. I Storm P.'s plakater er de kendte personer hentet fra tegnerens enorme persongalleri.
Det betyder, at især Peter og Ping, der optrådte første gang i 1922, har været limet op på plakatsøjlerne for at henlede danskernes opmærksomhed på alt fra trækseler til folketeater. Manden og pingvinen var især en god forretning for B.T., hvor Storm P. arbejdede det meste af sin karriere.
Bogen Plakatfuld viser ikke bare reklamemanden Storms store fantasi, men også en anden og mere detaljeret streg, end vi kender det fra de klassiske 'fluer'. På flere plakater er der et virvar af personer, detaljer og farver, som vi ikke kender fra avisstriberne, der oftest var i sort-hvid.
Bogen er et fremragende bladreværk. De mange vidt forskellige plakater gør, at bogen kan læses kun i billeder. Men de korte tekster af Peter Michael Hornung er værd at tage med. Han mestrer kunsten at skrive og disponere sit stof på en måde, hvor der sikres en fortløbende sammenhæng, og hvor hver enkelt side samtidig giver mening i sig selv. Det lykkes for Hornung med halvsides tekster, der føjer historie og anekdoter til plakaterne. Alt i alt en uundværlig bog for Storm P.-elskere, men måske også for reklamefolk.

Plakatfuld
Peter Michael Hornung
Udgivet af Storm P. Museet i kommission hos Strandberg Publishing
112 sider, 249,95 kroner


 

0 Kommentarer