Abelone Glahn:»Dit professionelle netværk – sådan tænder du kontakterne«.
Børsens Forlag, 2004. 192 sider, 199 kroner
ANMELDELSE. Abelone Glahn har skrevet en praktisk guide til nybegynderen udi professionelle netværk. Det er en bog, der tager den uerfarne eller den af natur forsigtige mennesketype systematisk i hånden. Forfatteren nævner situationer, hvor man som nyuddannet eller arbejdsledig skal skabe kontakter, og efter at have læst bogen sidder man lidt tilbage med en fornemmelse af, at forfatteren har haft netop disse målgrupper i tankerne gennem hele bogen.
Bogens 192 letlæste sider i pixibogs-format falder i to dele. Første del af bogen beskriver overvejelser, forberedelser og processer, når man skal opbygge et professionelt netværk. Anden del af bogen fokuserer på online-netværk i grupper.
En styrke ved bogens første del er formidlingen af en række typologier. De fire klassiske typer – enspænderen, den selskabelige, den beregnende og brobyggeren. Opdelingen i seks typer mennesker i dit netværk. De tre give- og modtagesituationer. Disse typologier giver anledning til en del eftertanke.
Men ellers er det overordnede indtryk, at forfatterens perspektiv driller hende og forstyrrer læseren.
Hele bogen er gennemsyret af en meget optimistisk tilgang: "Vær ikke bange for, at du ikke har noget at tilbyde. Du har dig selv, og det er rigtig meget. Stol på dig selv." (s. 46).
Bogen lider af en naiv tro på, at alle mennesker har noget at byde på i en professionel netværkssammenhæng. Dermed reflekterer forfatteren ikke over, at der jo findes mennesker, der er så uinteressante og ensidigt socialt forbrugende, at kun rent kommercielle eller tilsvarende forpligtende konstellationer kan forklare, at man omgås dem.
Sidst tager forfatteren ofte indirekte free agent-perspektivet. For eksempel får vi i forbindelse med visitkort at vide, at man selv kan arbejde med formater og indhold på visitkortet, samt udvikle sin egen hjemmeside og nyhedsbrev (side 62). Men virkeligheden er nu nok den, at de mennesker, som det er mest attraktivt at have i sit netværk, er dem, som ikke har indflydelse på, hvordan deres visitkort ser ud. Og at disse mennesker i øvrigt har så stort et selvværd, at de er helt ligeglade. For slet ikke at tale om deres holdning til hjemmegjorte hjemmesider og nyhedsbreve.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.