Aflytningsrapporter, beslaglagt bevismateriale, arkiver og bandemedlemmer. Kilderne har været mange. Om få dage udkommer Peter Øvigs bog om Blekingegadebanden.
Blekingegade. I 2003 sagde journalist Peter Øvig farvel til fast indtægt for at skrive bøger. Hans seneste af slagsen, »Efter Drabet« og »Birkedal«, omhandler besættelsestiden og er begge blevet rost for at formidle historie i en form, der giver selv den mest spændende roman baghjul.
»Ambitionen er, at mine bøger skal være gode at læse,« siger Øvig. »Derfor prøver jeg tidligt i processen at skrive et rids af historien, som jeg gerne vil fortælle den. Uden at kigge i kilderne. Derefter går jeg i gang med den egentlige research. Detaljen er vigtig for at få stoffet til at leve. Men jeg afviger aldrig fra mit princip om, at alt skal være kildebaseret. Jeg opfinder ikke noget. Og med Blekingegadebanden ville min fantasi ikke slå til: Den historie er så fantastisk. Den kan man ikke pynte på.«
Arbejdet med arkivmateriale er forholdsvis nyt for Peter Øvig. Som journalist har han markeret sig med interviews i blandt andet det hedengangne Press og i Weekendavisen. Men i de seneste år har han udviklet en sand passion for politirapporter og andre arkivalier. For blandingen af mundtlige og skriftlige kilder er unik, mener han – og selv om mange journalister er presset af deadlines, er det dumt at lade tid eller dovenskab styre en uden om de skriftlige kilder.
»Da jeg interviewede de gamle modstandsfolk, gik det op for mig, hvor lidt de kunne huske. Derfor blev jeg nødt til at dykke i arkiverne. Med min viden derfra kunne jeg hjælpe deres hukommelse på vej. Det er en kæmpegevinst. Jeg var gået glip af en masse, hvis jeg ikke havde brugt begge typer kilder. Jo mere, man ved, jo mere nuanceret bliver man. Sandheden kommer tættere på, når man går på to ben.«
Også på det tematiske plan betød arbejdet med besættelsestiden et kvantespring for Peter Øvig. Det gjorde ham afhængig af dramaer. Ikke hverdagsdramaer om nye kærester og nye køkkener, men dramaer om liv og død.
»Mens jeg skrev »Birkedal«, ledte jeg efter en historie fra mig egen tid, som jeg kunne angribe på samme måde som besættelsestiden. Og så var det svært at komme uden om denne gruppe unge militante mænd. Hvorfor gik de så radikalt til værks? Hvor langt var de villige til at gå i sagens tjeneste? Og kan man overhovedet forstå dem?«
1. bind af »Blekingegadebanden« udkommer 15. marts på Gyldendal. 2. bind er planlagt til udgivelse i efteråret 2007.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.