På sporet af en morder og et miljø

Bog: Forfatter: Forlag:

Bog: Terroristen fra Nørrebro. Jagten på Omar el-Hussein

Forfattere: Louise Dalsgaard, Mette Mayli Albæk, Natascha Rée Mikkelsen

Forlag: Politikens Forlag (250 sider, 300 kroner)

Anmelder: Johs Lynge, freelancejournalist

Forargelsen fik frit løb hos et par folketingsmedlemmer ved synet af bogomslaget til ’Terroristen fra Nørrebro’. En mente, at denne terrorist ved navn Omar el-Hussein fremstod som et ”ikon” i et ”set-up, der ligner en hyldest”. En anden mente slet ikke, at hovedpersonen var ”værd at skrive bøger om”, og konstaterede i forlængelse heraf, at det var ”frastødende at se, hvor mange der prøver at score lidt penge og berømmelse på drabene ved at skamride psykopatens historie”. Udmeldinger, der endte i en lang facebookdebat mellem politikere og journalister – heriblandt forfatterteamet bag bogen. Den foreløbige afslutning på den debat blev en opfordring til eventuelle forargede om at læse bogen.

Men er det så anstrengelsen værd?

Denne læser var af andre grunde end de indignerede politikere lidt skeptisk over for denne bog, der er forfattet af tre DR-journalister, som til daglig befatter sig med retsstoffet. For var der virkelig mere at tilføje til denne gennemtyggede sag med al den dækning, der fulgte i kølvandet på de dræbende skud uden for Krudttønden og synagogen for fire år siden?

Ja, desværre – fristes man til at sige. For historien om Omar el-Hussein er også historien om et juridisk og socialt system, der fejlede. At alt ikke klappede, med hensyn til offentlig indgriben i Omar el-Husseins rabiate projekt, har ikke været nogen hemmelighed. Medierne blotlagde i dækningen i sin tid, hvordan vigtige oplysninger ikke blev delt mellem de relevante grene i systemet.

At det stod endnu mere grelt til, vidner denne bog om via en modig research med oceaner af kilder i de involverede myndigheder og civile miljøer. Såvel blandt kriminelle 2. generationsindvandrere som personale i diverse offentlige institutioner, der har med dette dyre klientel at gøre.

Den minutiøse gennemgang af begivenhederne, der fandt sted den ulykkelige lørdag for fire år siden, vil muligvis forekomme nogle et nummer for detaljeret og patetisk actionpræget rekonstrueret.

For denne læser er bogen dog først og fremmest en trist, men interessant fortælling om indvandrerforældre, der ikke har varetaget deres opgave som opdragere, og en depraveret kultur i det miljø, som deres sønner har skabt, inspireret af destruktiv islamforståelse og amerikansk ghetto-gangsterliv. Og dernæst en konkret case om en dreng, for hvem alt udvikler sig i en fatal retning i en alt for ung alder, mens alt for mange ser til eller vender ryggen til – eller sågar bidrager til aktioner og radikalisering.

0 Kommentarer