På skrump

Bog: Forfatter: Forlag:

Sparekniven svinges på mange redaktioner i denne tid. Nogle steder skærer man på frekvensen, andre steder på sidetallet – nogle sparer begge steder eller lukker helt.

ANMELDELSE. Heldigvis er der også dem, der går offensivt til værks: Det kan godt være, vi skal spare – men så giver vi læserne et helt nyt blad.

Et af de nyeste eksempler på det er Skolelederforeningens blad, som går fra ti til syv udgivelser om året, men med samme årlige antal sider.

Det nye blad Plenum kalder sig et "kommunikationsmagasin" – hvad det så end betyder. Ikke mindst grafisk har bladet fået et ansigtsløft. Nyt papir, mindre format – og helt nyt design.

Desværre virker det, som om der er gjort mere ud af designet end af indholdet. Redaktionen skriver selv i første nummer, at den vil det hele – og på én gang. Måske derfor er der i seneste udgave først et fem siders interview med ikke-længere-undervisningsminister Tina Nedergaard – og længere omme i bladet seks sider med måske-kommende-undervisningsminister Christine Antorini (eller Christie, som hun kaldes i indholdsfortegnelsen).

Hvem tror i fulde alvor på, at skriggule rubrikker i versaler, som står fem procent på skrå, signalerer seriøsitet? Og hvor sjovt er det, at der i samme udgave optræder hele fire forskellige historier med rubrikken "På skrump"?

Et andet magasin, der har været på skrump, er "Danmarks globale magasin" Udvikling, som udgives af Danida og Udenrigsministeriet. Her er det ikke benhård økonomi, der har fået bladet på skrump, men et ønske om at lave et magasin med "visuel elegance". Og skatteyderne betaler!

Magasinet er gratis – og udkom tidligere i tabloidformat. Nu er det skrumpet til formatet 19 x 26 cm. Fra slattent avispapir til noget, der næsten minder om en bog med ekstra tykt omslag.

Hillary Clinton fylder det meste af forsiden. Først når man kommer ind i bladet, finder man ud af, at hun faktisk selv har skrevet (eller i hvert fald lægger navn til) den bærende artikel på seks sider. Et resultat af, at Udvikling har indgået et samarbejde med magasinet Foreign Affairs.

Her har man dansk eneret på en artikel, skrevet af USA's udenrigsminister om et emne, der rammer lige i centrum af det, ens blad beskæftiger sig med. Hvorfor i alverden er den så forkortet?

Udvikling er blevet lækkert og indbydende. Ja, men spørgsmålet er, om det er det rigtige valg til et magasin, der ikke mindst beskæftiger sig med fattigdom i den tredje verden.

Fotos er højt prioriteret med blandt andet en fotodokumentar fra Burma. Men hvorfor må vi ikke få at vide, hvem der har taget billederne? Og hvorfor i alverden er alle billedtekster skrevet med versaler? HJÆLP!

Flemming Sørensen har set på henholdsvis Plenum nummer 2/2011 og Udvikling nummer 1/2011.

Flemming Sørensen er journalist og har været selvstændig bladudviklingskonsulent siden 2001

0 Kommentarer