På rette sted til rette tid

Bog: Forfatter: Forlag:

Bog: Morten Strunge 

Forfatter: Jakob Skouboe

Forlag: Gyldendal Business (218 sider, 300 kroner)

Anmelder: Ulla Bechsgaard, selvstændig journalist, ledelsesskribent og -konsulent

Journalist og redaktør af ITWatch Jakob Skouboe har skrevet en fremragende bog om serieiværksætter Morten Strunge, der allerede i en alder af 32 år har skabt og solgt tre selskaber: Onfone, Mofibo og Plenti, som alle er baseret på nye forretningsmodeller inden for telefoni og bøger, og som har indbragt ham en formue.

Bogen er en iværksætterberetning om at turde satse, være på det rette sted på det rette tidspunkt med den rigtige idé. Jakob Skouboe er velskrivende og kritisk, og han forstår på én og samme tid at få kilderne til at åbne op og holde fast og bore i dilemmaerne.

En forbilledlig skribent om et medierelevant tema kan være tilstrækkeligt til en anmeldelse i Journalisten, men den væsentligste årsag til at anmelde denne bog er, at Morten Strunge er stærkt interesseret i mediebranchen, som han gerne vil vende op og ned på. 

Mediebranchen er hans nye legeplads. Morten Strunge mener ikke, at mediebranchen selv er i stand til at knække koden til at tjene penge digitalt. Et problem, der betyder, at stort set alle private medier herhjemme og internationalt oplever stor nedgang:

”Det sker, fordi medierne tager deres eget parti, når de udvikler digitale løsninger. De sætter sig aldrig i kundernes sted. Medierne forstår kun at opstille en betalingsmur for at få penge for det indhold, de producerer, men det er ikke at sætte sig i kundernes sted og se det fra deres perspektiv,” hævder Morten Strunge.

Strunge var tæt på selv at starte et medieselskab; men midt i planerne støder han på det hollandske selskab Blendle, som også omtales i Søren Schultz Jørgensen og Per Westergårds bog ’Den journalistiske forbindelse’.

Blendle er allerede i fuld gang med at redefinere mediebranchen. Blendles strategi er at indsamle det bedste fra de store toneangivende medier og videreformidle det til brugerne.

For at investere i selskabet forlanger Morten Strunge, at de omlægger deres strategi, så brugerne kan lytte til nyhederne. Han er nemlig overbevist om, at fremtidens store medietrend består i, at vi i stedet for at læse nyheder lytter til nyheder.

Blendle omlagde strategien, og nu udkommer de hver morgen med dagens nyheder både som tekst og med mulighed for blot at trykke play for at få læst nyhederne op. Hver aften sidder 30 journaliststuderende derfor nu i Utrecht i Holland fra klokken 22 til 06 om morgenen og indlæser nyheder.

Blendle har 1 million brugere i Holland og 70 medarbejdere. Morten Strunge investerede knap otte millioner kroner og ejer i dag 10 procent af selskabet, der er vurderet til at være 180 millioner kroner værd. 

For Morten Strunge er Blendle ikke bare en investering, men også et ønske om at forholde sig til mediebranchen, som han bekymrer sig om og gerne vil være med til at ændre:

”Ikke bare for mig, men for verden. For at sikre, at folk er parate til at betale for relevant, uafhængig og vigtig journalistik fremover,” siger han i den glimrende bog, som jeg gerne anbefaler.

0 Kommentarer