På med den hudfarvede bh

Bog: Forfatter: Forlag:

Med indledende citater og inspiration fra hjerneforskeren Ann Elisabeth Knudsen er bolden givet op til et jobsøgningsboost af dimensioner i Birgitte Baadegaards ny jobsøgningshåndbog for kvinder.

ANMELDELSE. "Pigers og kvinders hjerne er skabt til indlæring – også atomfysik, geologi, IT … kort sagt, alle de fag, som høster nobelpristagere." Men "vores behov for at være en del af en gruppe, vores manglende selvværd, (…) vores evne til at leve os ind i andres situation og dermed glemme os selv" forhindrer os i at overtage Verden.

Med indledende citater og inspiration fra hjerneforskeren Ann Elisabeth Knudsen er bolden givet op til et jobsøgningsboost af dimensioner i Birgitte Baadegaards ny jobsøgningshåndbog for kvinder. Budskabet synes at være: Kvinde, mærk efter hvad du selv har lyst til, drop behagesygen, lad være med at vente, og tag ikke et nej for et nej.

Fedt! tænker jeg og føler mig da også truffet i Baadegaards beskrivelse af den (åbenbart) typiske kvindelige jobsøger, der sidder derhjemme på nettet og surfer jobs, venter pænt på afslag og bruger sit netværk for dårligt.

Baadegaard rusker op i læseren i selvhjælpsbog-stil med øvelser, cases og eksempler på, hvordan man som kvinde kan få lettet røven og tage bedre og mere aktivt hånd om sin jobsøgning. Med sin vægt på, hvordan man skriver en god ansøgning, henvender bogen sig dog nok mere til "Susan – en aktiv og kompetent laborant" (case fra bogen) end til garvede kommunikatører, men de fleste råd er (om end gammelkendte) brugbare. Dog savner jeg regulære tips, tricks og udmeldinger fra de hr-konsulenter der citeres flittigt og mestendels ukommenteret i bogen, og som er med til at hyre folk til de blot 25 procent af alle jobs, der ifølge bogen er tilbage, når de resterende 75 procent er besat ad uformel vej via personlige netværk.

BH-hægterne hopper imidlertid fuldstændigt af for mig, når vi når til afsnittet om påklædning. For her skal læseren trækkes med en ulidelig gang damebladstips til det korrekte samtale-outfit:

"Husk at købe BH'er i sort, hvid og hudfarvet: "Sidstnævnte er nemlig den, du bør have på, når du har hvid overdel på. Så ses den ikke gennem stoffet", eller "ankommer du i stram rullekrave og bukser, der sidder som malet på, risikerer du, at dine samtalepartners opmærksomhed ryger helt andre steder hen, end du ønsker …"

Jamen altså!!! Jeg troede at jeg skulle overtage Verden og blive nobelpristager! Hvorfor skal jeg så spises af med alt det "kvinde kend din krop og skynd dig at gemme den væk"-pjat? Hvem andre end Den Pæne Pige (som bogen indledningsvis lægger op til at tage endegyldigt afsked med) har brug for disse intetsigende råd? Ikke mig i hvert fald. Så hellere bruge tid på at pleje mit netværk.

"Så søg dog det job og få det!"
Birgitte Baadegaard
208 sider, 299 kroner

Julie Asmussen er grafisk designer

0 Kommentarer