På dokutrip med Mads Brügger

Bog: Forfatter: Forlag:

ANMELDELSE. Engang, når vi alle er døde og kremerede, er der måske et par af vores tipoldebørn, der vælger at tage et kursusfag – eller købe et vidensimplantat – om dansk journalistik i den postindustrielle periode. Og hvis det skulle ske, tror jeg, Mads Brügger vil være en del af pensum.

Med dokumentarfilm som ”Det røde kapel” og ”Ambassadøren” har Brügger placeret sig som den absolutte avantgarde inden for journalistisk iscenesættelse. En opdagelsesrejsende i skumringslandet mellem virkeligheden og den fremprovokerede virkelighed.

Men Brüggers rejse – og eksperiment – begyndte før filmene og tv-programmerne. Nemlig med ”Virus – magasinet for moderne hjem” i slut-halvfemserne. Et magasin, der aldrig kom ud over den tids hipster-kredse, og som heller aldrig opnåede større fagjournalistisk anerkendelse. Men det burde det, for Virus var et dyb originalt, kvalitetstungt anslag mod datidens herskende rammer for såvel layout, artiklernes omfang – Zetland-format, før Zetland – og fortælleform.

Mads Brügger var redaktør, men også hovedkraft gennem sine egne journalistiske bidrag. Og det er et udvalg af disse, der er hovedingrediensen i bogen ”Klovnekrigen”, garneret med reportager fra især Euroman og et par andre printmedier.

Brügger er til skæve eksistenser, roadtrips – ”man kører ud i natten …” – og i det hele taget trips. Som læser står det hurtigt klart, at man ikke er med en journalist på reportagejob, man er med Brügger på trip, drevet af hans personlige fascination, nysgerrighed og journalistiske legesyge. Det er ikke bare for alvor, det her, det er sgu for sjov.

Dette kompendium af Brügger-tekster kan indtages som almindelig fed sofa-underholdning, men også som et stærkt inspirerende fagligt kosttilskud. Først og fremmest fordi forfatteren er så ambitiøs. Konstant skal der pushes og udfordres på emne, sprog og form. Som når han i reportagen ”Liebe an der Autobahn” om konsum-erotik langs de tyske motorveje lader teksten forgrene sig i forskellige sideløbende spor, præcis som det rigt forgrenede netværk af kørebaner, der udgør fortællerammen. Eller som i ”Åh min gud, jeg er fuld af gløder”, hvor hans eksperimenteren og erfaringer med det psykoaktive stof fra planten salvia divinorum nedfældes som drejebog til en film. Eller som portrættet af Bjørn Lomborg, der gengives som udskriften af den telefonsamtale, hvor han læser tekst-udkastet op for Lomborgs mor.

Og sådan kunne vi blive ved. Og det gør vi ikke. Læs bogen selv, det er the shit.

Klovnekrigen – En humørplatte med reportager og portrætter
Mads Brügger
Forlaget Bindslev og ArtPeople
399 sider, 299,95 kroner

Lasse Højsgaard er freelancejournalist

0 Kommentarer