Overlevelsesguide lover for meget

Bog: Forfatter: Forlag:

Bog: Business Strategies for Magazine publishing. How to Survive in the Digital Age
Forfattere: Mary Hogarth
Forlag: Routledge (178 sider, 346 kroner)

Anmelder: Jakob Albrecht, seniorreporter, Journalisten

Først ramte nedturen aviserne. Siden kom magasinerne og ugebladene. Fra 2008 til 2014 mistede magasiner og ugeblade i Danmark en tredjedel af omsætningen. Faktisk er magasinbranchen hårdere ramt af den digitale omstilling end dagbladene. Senest lukkede ugebladet Tæt På før sommerferien. Og trenden er international.

”Vores industri har ændret sig så markant det seneste årti, at jeg ikke tror, nogen kunne have forudset det,” skriver den engelske mediekonsulent og tidligere redaktør Mary Hogarth.

Hun vil med bogen ’Business strategies for magazine publishing’ besvare spørgsmålet: How to Survive in the Digital Age.

Bogen handler mest om den engelske og amerikanske magasinbranche, men for de fleste af Journalistens læsere vil det være velkendt, at magasiner og blade skal omstille sig ved at finde nye indtægter på for eksempel SoMe, partnerskaber og events. ”Prøv dig frem,” lyder rådet i bogen, der – trods titlen – ikke giver noget fyldestgørende svar på, hvordan magasinerne skal klare sig i den digitale tidsalder.

Til gengæld vrimler det med PowerPoint-sandheder som: ”Der er en løsning på alle problemer. Du kan bare finde den, mens tid er.”

Samtidig er det ubegribeligt, at nogen kan udgive en bog om magasiner og blade, hvor magasinforsiderne er gengivet i sort/hvid. Bogens design er alt andet end magasinlækkert.

På plussiden tæller Mary Hogarths personlige iagttagelser af, at fremragende magasinjournalistik ofte handler om mennesker: Ejerne, redaktørerne og journalisterne.

Succesfulde bladudgivere er typisk uortodokse mennesker med en stærk personlighed. Og det er ifølge Mary Hogarth ”et must”, at den rigtige redaktør står i spidsen.

”Jeg kan ikke understrege det tilstrækkeligt mange gange, hvor vigtigt det er at finde den rigtige redaktør,” skriver Mary Hogarth.

Redaktøren skal have passion for stofområdet – og være omgivet af ligesindede journalister.

”Jeg kender det, fordi jeg selv har prøvet at være en del af sådan en redaktion.”

Mary Hogarth peger på klare succeser som Vogue, The Economist, Private Eye og Good Housekeeping. Vidt forskellige magasiner med helt forskellige svar på den digitale udfordring. Men alle udgivelser med en stærk identitet – og en redaktør, som ikke bare ser opgaven som et springbræt på vej til næste chefstilling.

Desværre bliver sammenhængen mellem ejerskab, medarbejdere og medie ikke foldet ud, og derfor ender ’How to Survive in the Digital Age’ som en overlevelsesguide, der lover mere, end den kan holde.

0 Kommentarer