Ord skaber folk

Bog: Forfatter: Forlag:

Grænsen mellem drilleri, mobning og forfølgelse er flydende. Klemperer var der dengang, hvor den forsvandt.
 

ANMELDELSE. Ord skaber folk. Det gør klæder også. I Nazi-tyskland blev sprog og mennesker uniformeret i en grad, at det ikke bør glemmes. Regimet nøjedes ikke med snak, men slog alle ihjel, som (man påstod) stod i vejen.
I denne bog udgivet lige efter krigen, men først nu på dansk, viser den tysk-jødiske sprogprofessor Victor Klemperer, hvordan 'Det tredje rige' byggede sin magt og legitimerede sine gerninger – i skrift og tale, i partistyrede aviser, radio og film. Her gik pennen og sværdet fint hånd i hånd.
Den nazistiske sprogdragt var bastant, fattig på nuancer og talesprogsagtig. Man hentede vendinger fra militærets verden. Det handlede om kamp, storm og angreb. Det handlede også om blod, slægt, jord og om retten til at undertrykke og udrydde 'undermenneskene', herunder seks millioner (!) jøder.
Totalitært og propagandistisk var det. Alle begivenheder blev udskreget som 'historiske', man hyldede fanatismen, dyrkede følelser frem for fornuft og – blind – tro frem for viden. Spindoktor Goebbels brugte gentagelse, iscenesættelse og forenkling. Anderledes tænkende var kryb, kræftbylder og parasitter.
Klemperer tog i krigsårene dagbogsnotater om ændringerne i det tyske sprog. Mod det lunefulde, det hadefulde. Sym- og antipatier flyttede sig, uden det blev taget alvorligt. Først undervurderede man grovhederne som tom retorik, siden blev man vant til dem.
Der er paralleller til i dag. Når nogen påstår, at muslimer voldtager deres børn, og indvandrerfamilier æder al kagen i venteværelserne, vækker det følelser. Det gør bomben i profetens hovedbeklædning også. Grænsen mellem drilleri, mobning og forfølgelse er flydende. Klemperer var der dengang, hvor den forsvandt.
Bogen er dygtigt oversat med fine noter og ordforklaringer. Skræmmende er den og på godt og ondt lærerig. Også for journalister og kommunikationsfolk.

 MICHAEL DIEPEVEEN er souschef i Skolelederforeningen

"Lingua Tertii Imperii – Det Tredje Riges sprog"
Af Victor Klemperer
Tekst og Tale
396 sider, 318 kroner

0 Kommentarer