Oprob!

Bog: Forfatter: Forlag:

ANMELDELSE. Dansk er i fare. Hvilket angiveligt er mediernes skyld. Får nogen allerede her et billede af en skønjomfru i nød over for en flok ivrigt befamlende og hårdhændede journalister, er det ikke helt forkert. Men der er håb. Ind fra højre kommer den gode ridder i form af … øhh … en professor iført guldmedalje i nordiske sprog.

"Godt dansk" af Peder Skyum-Nielsen fra Syddansk Universitet er blevet lanceret af forfatteren selv som et opråb. Tiltrængt, ja. Snedkeren sliber nidkært sin høvl, musikeren stemmer koncentreret sit instrument, men vi er mange journalister, der smider skødesløst omkring os med sproget, som er det korn, der sår sig selv. Vi kan godt bruge et par fyndord til at komme ordentligt ned i furen.

"Godt dansk" er en lærebog. Den burde således anmeldes fra en skolebænk. Den er pakket med eksempler med tilhørende opgaver. Meget professoral (vistnok nyt ord!) sine steder. Og med "sidekicks" (her hæver professoren sin lektorale lanse) af lektor Ebbe Grunwald og DRs sprogkonsulent Ole Meisner. Ikke mindst sidstnævnte skal roses for en lavpraktisk og inspirerende tilgang. Blandt andet med lister over henholdsvis glemte, men gode ord, samt ord, der skal i gabestokken. Skyum-Nielsen selv er mere docerende. Her taler en guldmedalje. Hovedforfatterens egentlige bidrag handler om det talte ord i medierne. Hvilket overtegnede, der aldrig har snakket med en teleprompter, ikke kan synge med om. Ebbe sprog-emeritus Grunwald er omhyggelig og redelig. Han har lidt for mange gamle eksempler fra Politiken af den slags, hvor man sander, hvorfor det hedder fortællende journalistik. Når det er så langt, kan det ikke nøjes med at hedde journalistik.

"Godt dansk" er ikke den inspiration, branchen kunne have brug for. Den er som præstation ujævn. Som en ridder med den rette ånd, ja. Men på en skævvreden ganger, om man vil, hvorfor han nok ikke magter at redde skønjomfruen. Spørgsmålet er også, hvor nødstedt hun er. Vi er mange, der puster os op og virker grove i hendes nærhed. Men når det kommer til stykket, er vi fyldt med kærlighed til hende. Vi skal bare mindes om det. Og tak for det.

"Godt dansk" af Peder Skyum-Nielsen, 464 sider, kr. 349, Syddansk Universitetsforlag

0 Kommentarer