Nyt indhold i udtrykket ‘hvid elefant’

Bog: Forfatter: Forlag:

Det tjener Danida 50 år til ære, at billedet, som udgivelsen efterlader af Danmarks bidrag, er reflekteret og mangefacetteret.

ANMELDELSE.Det er måske gået mange danskeres næse forbi, at Danida – Danish International Development Assistance – i år fylder 50 år. Men på publikationssiden bør jubilæet ikke forbigås i tavshed: Udenrigsministeriet har markeret fødselsdagen med jubilæumsskriftet Danida 50 år. Redaktionen er i øvrigt stort set sammenfaldende med den, der står bag den vellykkede relancering af Danmarks globale magasin -Udvikling. Sporene fra denne udgivelse ses i jubilæumsskriftet med lækre, kreative illustrationer og redaktionel nytænkning i stram styring.
Jubilæumsskriftet er delt op i årtier. Og der er interessant indhold både for bred befolkning, bistandsnørder og bladentusiaster. For de fleste vil det sikkert være ny viden, at den danske ulandsbistand begyndte med en tv-indsamling fra Tivolis Koncertsal i 1962, eller at 11. september ændrede bistandens kurs, så vi i dag har fået både det 'Arabiske Initiativ' og en væsentligt øget støtte til lande som Pakistan og Afghanistan. De historiske fortællinger afveksles med portrætter – og her har redaktionen valgt at præsentere flere kantede personligheder, der ikke altid har trådt den lige vej i det udenrigsministerielle system, såsom den tidligere socialrådgiver Orla Bakdal, der endte som ambassadør. Sideløbende gennemgås flere fejlslagne forsøg og skæve strategier, som udviklingsbistanden har ført med sig gennem årene; statslån til et dødsdømt slagteri i Sudan og millioner til tvivlsom egnsudvikling i Bangladesh for at nævne nogle få. Det har nok ikke været en redaktionsplan, som har været nem at få godkendt i departementet. Men det tjener Danida 50 år til ære, at billedet, som udgivelsen efterlader af Danmarks bidrag, er reflekteret og mangefacetteret. Især beskrivelsen af de seneste to årtier hører til blandt de både velfortalte og tilgængelige præsentationer af tankerne bag dansk udviklingsbistand.
Billedsiden er en fortælling i sig selv: Fra 60'ernes danske udsendte i sort/hvid (!) til Tine Hardens udtryksfulde farvefotos af afrikanske hverdagsøjeblikke. Bo Bojesens satiretegning og gamle avisforsider inddrager også udefrakommende øjne på Danida. Selve indpakningen af jubilæumsskriftet med lækker hvid forside, udstansning og dobbelte slå ud-sider med informative grafikker bidrager til indtrykket: Danida 50 år er et eksempel på det modsatte af en 'hvid elefant' – udtrykket for bistandsfadæser – nemlig en professionel, vellykket operation fra Asiatisk Plads.

Danida 50 år
Udenrigsministeriet
78 sider
Kan downloades eller bestilles på um.dk/da/danida/

Line Grove Hermansen er kommunikationschef i SOS-Børnebyerne.

0 Kommentarer