Nye skribenter kan begynde her

Bog: Forfatter: Forlag:

              

Hvis du allerede har været på skrivekursus eller læst en begynderbog om skrivning, er der ikke meget nyt at finde her. Og det er vist heller ikke meningen.

Christina Pontoppidan, forfatteren til Gør teksten klar, er cand. mag. i retorik og filosofi, og som ægte akademiker, indleder hun selvfølgelig sig bog med de gamle grækere. Helt bogstaveligt, i form af et citat af Platon.

Det skal man dog ikke lade sig snyde af. Bogen er meget praktisk orienteret og letlæst.

Efter bogens indledende kapitel, hvor forfatteren gennemgår nogle af den skrevne teksts karakteristika, føres læseren – den kommende superskribent – gennem tekstens niveauer fra helheden gennem afsnit og sætninger til valget af de konkrete ord og den betydning, de har for tekstens stil og klarhed. Denne rejse gennem niveauerne fylder det meste bogen og er spækket med både gode konkrete eksempler hentet fra virkeligheden og klare pointer stillet op i grafer og skemaer. Efter hvert kapitel er der en række opgaver af både praktisk og analytisk art. Og der er pluspoint til forfatteren for at understrege vigtigheden af at forberede sig grundigt og tænke teksten igennem, inden man går til tasterne. Til sidst i bogen er der et kapitel om selve skriveprocessen.

Noget, der kan undre er, at en bog om gode tekster udgivet i 2013 faktisk overhovedet ikke beskæftiger sig med sociale medier. Man kan selvfølgelig hævde, at de retoriske grundbegreber er universelle. På den anden side kan man så mene, at sætninger som RT @britapedersen: The offical #bv (Britas Verden) is now announced! http://bit.ly/fnke8Z – Further info is underway#bp i den grad skriger på at blive sprogligt efterset. Nå, der kommer måske en fortsættelse.

Det skurrer lidt i mine ører, når en bog om klart sprog insisterer på for eksempel at bruge den retoriske fagterm ’periode’ om det, vi andre kalder for en ’sætning’. Det ville måske give mening, hvis det var en grundbog til retorikfaget, der skal opdrage de nye studerende til korrekt akademisk sprogbrug. Men bogen her vil gerne henvende sig bredere.

Men det er en mindre ting, der ikke skal skygge for, at dette er en begynderbog og en rigtigt god en af slagsen. Men mere erfarne skribenter kommer til at lede forgæves efter noget, der for alvor er nyt, så de kan roligt springe denne bog over.

Stine Grynberg er anmelderredaktør på fagbladet Folkeskolen

Gør teksten klar
Christina Pontoppidan
Forlaget Samfundslitteratur
176 sider, 200 kroner

0 Kommentarer