Når superstjerner skal vælges

Bog: Forfatter: Forlag:

Forfatterne selv er inde på, at valget i 2008 ikke var et valg mellem politikere, men et valg mellem superstjerne, og her er bogen, som tager os med bag kulisserne og tilfredsstiller sladdergenerne hos alle os, der ellers påstår, at vi mest er til politisk substans.

Da Ekstra Bladets daværende bagsideskribent Michael Jeppesen efter valget i 2005 udgav bogen "Før ørerne falder af", talte man i journalistkredse en del om, hvorvidt Jeppesen nu var gået for langt. Her var tætte beskrivelser af folks udseende, tvivlsomme replikskifter, og var Jeppesen nu ikke satiriker mere end journalist? Andedammen rystedes en smule af det åbenlyse brud på den politiske journalistiks dogmer om, hvad man må skrive, og især ikke må skrive.
Jeg fandt Jeppesens bog både underholdende og oplysende. Men det er intet imod, hvad de to politiske skribenter fra Time Magazine og New York Magazine John Heilemann og Mark Halperin får lagt frem i deres sidevender af en bog om det amerikanske præsidentvalg i 2008.
Man tror det næsten ikke, når man tænker på, i hvor ekstrem høj grad dette valg – måske særligt de allermest indledende kampe om intern positionering i de to partier – blev (be)dækket også i danske medier, at der var mere at komme efter. Men i Heilemann og Halperins bog begynder det på side et og slutter ikke mange åndedrag og 436 sider senere, hvorefter man råber på mere.
Metoden er, at efter sigende mere end 300 kilder er interviewet, og uden kildeangivelser får vi indsigt i selv de mest prekære replikskifter i valgkampens mest intense perioder. Hvad tænker Hillary Clinton? Hvem ringer Obama til? Hvordan agerer Bill Clinton, eller Big Dog, som han kaldes i bogen? Men selvom det nemmeste i verden ville være at oute "Game Change" på dens åbenlyse mangler som faktuelt dokument, så er den totalt inciterende for alle os med politik i blodet. Har du jublet over tv-serien West Wing, så viser "Game Change", at virkeligheden kan være meget bedre. Glæd dig til beskrivelserne af Sarah Palins omtumlethed, John Edwards med eskapaderne, John McCain med knas i ægteskabet. Og den næsten kærlige beskrivelse af Hillary Clintons grundlæggende overvejelser om, hvorvidt hun skulle gå efter præsidentposten. The Clintons er ellers nok velbeskrevet som lettere usympatiske og selvovervurderende Washington hangarounds, men her kommer flere lag til.
Forfatterne selv er inde på, at valget i 2008 ikke var et valg mellem politikere, men et valg mellem superstjerne, og her er bogen, som tager os med bag kulisserne og tilfredsstiller sladdergenerne hos alle os, der ellers påstår, at vi mest er til politisk substans. Og så er der endda også lidt nyt stof til etik-diskussionerne.

"Game Change – Obama and the Clintons, McCain and Palin, and the Race of a Lifetime"
John Heilemann og Mark Halperin:,
HarperCollins
448 sider,. 27.99$/195 kroner.

TROELS MYLENBERG
Politisk redaktør, Fyens Stiftstidende

 

0 Kommentarer