Når jeg ser et rødt flag blegne

Bog: Forfatter: Forlag:

 »Vi har sejret a' helvede til … godt,« fik den afgående formand Thomas Nielsen fremstammet i sin bevægede afskedssalut til LO-kongressen tilbage i 1982. Han mente det … godt, men eftertiden har lagt en bittersød dobbelthed i citatet, og nu står det tilbage som overskriften for et LO, der i de forgangne 25 år har mistet sin centrale betydning og hundredtusindvis af sine medlemmer.

I stort set hele denne periode har blikkenslageren Hans Jensen været centralt placeret i LO, siden 1996 som formand. Her i oktober er det ham, der trækker sig tilbage, når LO holder kongres. Har han løst opgaven? Og hvor er LO på vej hen?

Bogen »Kammerater – en beretning om en fagbevægelse i krise« af Politiken-journalisterne Thomas Flensburg og Michael Olsen er en status over Hans Jensens æra – netop ikke blot et portræt af en person, men en bred skildring af en tid, der lige er gået.

Bogen er baseret på interview med mere end et halvt hundrede centrale, men unavngivne personer i og omkring LO. Og ikke mindst på flere timers interview med Hans Jensen selv. De mange anonyme kilder fordrer, at man har tillid til forfatternes omgang med materialet, men den tillid får man, for bogen er brandgodt skrevet i et levende og troværdigt, journalistisk sprog. Det er samtidshistorie, der sætter den dagsaktuelle hakkelse i sammenhæng og perspektiv.

Thomas Flensburg og Michael Olsen, »Kammerater – en beretning om en fagbevægelse i krise«, Politikens Forlag, 216 sider, 249 kroner.

0 Kommentarer