Et fokus på nye digitale platforme ligger bag den radikale omlægning af et af Danmarks bedste nyhedssites.
HVORFOR LAVE OM PÅ ET SYSTEM, DER VIRKER UPÅKLAGELIGT, stod der på Informations lørdagsforside. Det var imidlertid stemmesedlen til EU-parlamentsvalget, artiklen handlede om – ikke avisens egen, stort anlagte, digitale relancering. Toprubrikken kunne ellers fint dække reaktionerne på premieredagen fra Information.dk’s faste brugere … som åbenbart omfatter lige dele Linux-nørder, Facebookhadere og jeronimusser, der klamrer sig til deres ti år gamle pc med Windows XP-styresystem.
Her var nærmest lynchstemning mod webchef Nikolai Thyssen og hans stab, der modigt havde valgt at lade brugerne agere forsøgskaniner i realtid og sad parat ved tasterne for at rette alt det, der ikke fungerede. Hvilket var en hel del. Først og fremmest måtte ambitionen om at bruge samme typografi på nettet som i papiravisen hurtigt skrottes, fordi webfontteknologien kun spiller sammen med browserversioner, der er nyere end den, Information.dk’s kernelæser har fået snøvlet sig sammen til at installere.
Modigt virker hele dette radikale redesign af Information.dk, der hidtil har markeret sig som et særdeles velordnet og overskueligt site og i 2009 blev kåret til Årets Webavis. I den ny form er oplevelsen af overblik pist borte, til gengæld kan sitet nu anvendes på alle digitale platforme og fungerer fx glimrende på en smartphone. Mens brugere med større skærme får fornøjelsen af nogle meget store bogstaver og en farlig masse hvide pixels.
Det responsive design har – i den udformning, man har valgt på Den Mindst Ringe – også konsekvenser for arkitektur og navigation. Hvor brugeren før kunne orientere sig via navigationsbånd og tre sideordnede spalter med forskelligt indhold, ligger det meste nu i én lang streng (dog med en smallere højrespalte, hvor Ritzau-telegramlisten tilfører kærkomment liv til et site, som ellers lider under en lav opdateringsfrekvens). Omlægningen svarer nogenlunde til at rive samtlige varer i et supermarked ned af hylderne og fordele dem i en butiksarkade med specialforretninger på række. Ikke svært at forstå, hvorfor mange kunder i første omgang blev rasende. Men Information.dk er langtfra det første webmedie, og med garanti ej heller det sidste, der fravælger det store forkromede overblik. Om strategien er klog, må tiden vise.
Blandt mange gode små nyskabelser skal fremhæves, at det Drupalbaserede site via et Soundcloud-plugin nu kan byde på audio, aktuelt et interview omkring filmen Jagten. Lidt irriterende er det, at lydklippet stopper, hvis man klikker på et nyt element; på en computer kan dette lille problem dog afhjælpes med brug af faneblade.
Forsidens artikelopsætning, med billedet over rubrikken, tør jeg derimod godt udnævne til en ommer. Det ser OK ud på tablet og smartphone i lodret position, men når skærmen vendes vandret, rummes kun illustrationen samt to annoncer. På smartphone endnu mindre. Dette uheldige førstehåndsindtryk problematiseres yderligere af, at mange af Informations artikler som bekendt omhandler abstrakte forhold, som kun vanskeligt formidles med billeder.
I øvrigt kunne jeg godt tænke mig at være en flue på væggen, når annoncørerne opdager, at deres flotte reklamer forsvinder, hvis skærmen holdes lodret.
Grafisk virker sitet moderne og lækkert, omend en kende anonymt. Også fordi man har droppet avisens klassiske logo for at satse hele identitets-butikken på den karakteristiske røde prik over i’et. Karakteristisk, ja, men måske ikke tilstrækkelig markant til at kunne forsyne et helt site med visuelt særpræg?
Andre led i Informations digitale offensiv er begrænsninger i det gratis indhold samt en velfungerende ny e-avis, leveret af Visiolink. Abonnenter, der kan nøjes med den – plus adgang til hele dagens avis på nettet – kan spare små 800 kroner om året.
Ole Munk er designkonsulent og grafisk formgiver, uddannet som arkitekt med speciale i visuel kommunikation. Ekstern lektor ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Han anmelder publikationer i Journalisten med fokus på arkitektur, design og funktionalitet.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.