Mennesker og meninger

Bog: Forfatter: Forlag:

ANMELDELSE. Hun har kysset med Cohen, drukket sig i hegnet med Bukowski, er blevet kaldt en dum kælling for åben skærm af Niels Helveg Petersen og har haft alle de fede jobs. Altså en alt andet end almindelig gang her på jord. Såvel privat som professionelt har Mette Fugl samlet til bunke, når det gælder oplevelser, hun har mødt ekstreme mennesker, og hun har sproget og personligheden til at levere et brag af en erindringsbog. Men alligevel går man en kende brødflov fra fadet. Og hvorfor egentlig? For det er og bliver jo pissehamrende godt, vedkommende og insisterende veloplagt fortalt, uanset om hun skriver om Bruxelles, barndom eller Balkan.

’Fra koncepterne’ er en charmerende pele-mele af kronik, klumme, me-moirer, debatindlæg, reportage og essay. Mette Fugl beretter om sin nysgerrige vej ind i journalistikken – og sin vrangvillige vej ud – og de konceptmagere, der har været med til at forvandle den objektive journalistik til en subjektiv, følelsesladet og uansvarlig selfie-journalistik, får hendes krabask at føle. Hun lægger ikke skjul på, at hun blev platformssvimmel, at hun ikke levede op til koncepterne, og at hun – desværre – har tabt slaget om fremtiden i sit elskede fag, hvor grænserne mellem det konstruktive og det kreative i stadig stigende grad bliver sløret.

Det er svært at forestille sig andre end Mette Fugl selv forfatte sine erindringer. Hendes fingeraftryk er overalt, og det fungerer, for hun er på alle måder et fantastisk inspirerende menneske at være i selskab med. Men nogen kunne godt have holdt hende fast på, at man sagtens – med en tyk streg under sagtens – kunne havde taget langt flere mellemregninger med og vovet at gå et spadestik dybere ned i det personlige jordlag uden nødvendigvis at falde til bunds i et alt for privat hul. Redaktørens inderlige opfordring til at skrive om forholdet til Leonard Cohen har hun taget til sig, men barndoms- og ungdomsafsnittene med de lidt tilfældige anekdoter står mindre skarpt end de journalistiske, hvor der diskuteres politik og fag, og hvor Mette Fugl forekommer mere på hjemmebane.

Mette Fugls erindringsnedslag er som en servering prima hors d’oeuvres, som man nyder ubetinget, mens man læser, men som ikke gør mæt eller stiller helt tilfreds. Fyldet fejler ikke noget, der er bare for lidt af det, og man kunne snildt have puttet langt flere mennesker og langt flere meninger ind i den fine indbinding med smudsomslag, hvis man ikke havde pumpet sideantallet kunstigt op ved at sætte teksten med MagnaPrint.

Lotte Kirkeby Hansen er freelancejournalist

'Fra koncepterne'

Mette Fugl

Politikens Forlag

279 sider, 275 kroner

 

0 Kommentarer