Mennesker mødes

Bog: Forfatter: Forlag:

ANMELDELSE. Ad lange, dunkle korridorer. Der hviskes og tiskes, lokkes og trues, kuverter foret med store sedler skifter ejere. Nej, det har kun undtagelsesvis med lobbyisme at gøre. For kedeligt nok agerer de 5.000 lobbyister, som forfatterne til denne bog optimistisk anslår, vi har i Danmark, mest i det åbne.

Alligevel kan det være svært at finde ud af, hvad der sker. Det gælder de store beslutninger og lovgivning. Det handler om arbejdspladser, indflydelse og penge. Og om, at kommunikationen mellem beslutningstagere og interessenter hele tiden finder nye veje.

Forfatterne giver gode eksempler på, hvor der har været trukket i trådene. De fortæller og analyserer, og de gør det godt. Vi får indblik i lobbyistens værktøjskasse. Her er tørre tal, argumentation, timing og evnen til at skabe kontakt og pege på løsninger. Interessevaretagelse såmænd.

I bund og grund drejer det sig om mennesker. Man mødes, og sød musik opstår. Men ikke uden forberedelse. Tror man, at lobbyister er soloryttere, ta’r man fejl. Der er gerne en stor stab bag.

Fagforeningerne bliver fremstillet som hægtet af vognen. De har dårligt forstået, at de ikke længere per automatik bliver inddraget eller spurgt. Hverken af blå eller rød blok. Der er ingen faste pladser, ligesom det ikke er nok at have noget på hjerte, man skal have noget ’at sælge’.

En af bogens pointer er, at lobbyisme er et nødvendigt gode i en verden, hvor det er svært at danne sig et fornuftigt overblik. En anden er, at fænomenet er kommet for at blive. Nede i EU og ovre i USA er det hele registreret. Her er lobbyismen for længst kommet ud af skabet.

Det er i dag en profession, der kan minde om journalistik, tilsat reklame og marketing med et drys retorik, spin og socialvidenskab oveni. I en virkelighed, hvor grænserne er flydende, og hvor djøfere, mediefolk og endda politikere ikke sjældent skifter side og levebrød.

Forfatterparret har tidligere brilleret med nogle veloplagte bøger om politik, medier og magt. Her fortsættes stilen. En lommebog er det ikke, men et gedigent værk er det til gengæld, hvor lobbyismens fysiognomi er dygtigt beskrevet. Nyttig også for dem, der overvejer et karriereskift …

LOBBYISTENS LOMMEBOG – Politikere under pres
Susanne Hegelund og Peter Mose
Gyldendal
296 sider, 300 kroner

Michael Diepeveen er kommunikationschef, Skolelederforeningen

0 Kommentarer