Menneskehandel

Bog: Forfatter: Forlag:

Det har ikke været en let opgave at skrive bogen Det beskidte spil. Forfatteren Eva Damsgård, erhvervsjournalist på Ritzaus Bureau, har fulgt det komplicerede gidseldrama med Eddy Lopéz og Søren Lyngbjørn siden 2011, og undervejs bliver hun selv part i sagen, da de danske gidsler – dikteret af piraterne – ringer op for at gøre hende til et formidlingsled i forhandlingerne. Klogt af forfatteren lægger hun en stor del af sin research åbent frem, så man som læser får et indblik i hendes etiske dilemmaer og kommunikation med kilderne.

Eva Damsgård beskriver sagligt og grundigt, hvordan rederiet har sviget sit moralske ansvar ved at forsikre lasten på skibet, ikke sit mandskab. Med rederiets direktør som uerfaren piratforhandler og uden penge i bankboksen er der stille på telefonlinjen mellem rederiet og piraterne i tre måneder. Udenrigsministeriet stoler tilsyneladende på, at rederiet gør tilstrækkeligt for at få piraterne hjem, men myndighederne gennemskuer ikke tids nok, at rederiet med henvisning til vigtigheden af diskretion, bruger diskretionen som dække for passivitet.

I den modsatte ende af diskretionsskalaen opholder Ekstra Bladet sig med en rockkoncert af en gidselkampagne. Avisen bruger argumenter som journalistisk nødvendighed og kamp for Eddy og Søren under dække af sensationslyst. Eva Damsgård optrykker i bogen et brev fra Søren Lyngbjørns forældre og Eddy Lopez’ kæreste til Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, hvor familiemedlemmerne beder avisen om at indstille kampagnen. Opmærksomheden besværliggør forhandlingen ved sandsynligvis at højne løsesummen.

Hele forløbet er uskønt, og det er svært at holde med nogen i bogen.

Som informationsbog er der nærmest tale om et leksikon. Udgivelsen emmer af overbevisende dokumentation, viden og nøgternt overblik. Som en levende fortælling og læseoplevelse er bogen lidt træg. Eva Damsgård har taget et konsekvent valg om ikke at skrive en emotionel og persondrevet historie. Derfor får vi også først introduceret sømand Søren Lyngbjørn som menneske med personlighed på side 140 i bogen.

For undertegnede hæmmer det bogens fremdrift en smule, fordi det er svært at engagere sig i 236 siders proceshistorie uden en menneskelig figur, man lærer at kende og dermed involverer sig i.

Sprogligt er det tydeligt, at ordene er valgt af en nyhedsjournalist. Teksten er faktamættet, let læselig uden poetiske dikkedarer, men det gør også nogle personbeskrivelser klicheprægede, blandt andet har en biperson ”nerver af stål og var iskold i hovedet”. Det skaber flade sproglige facitter, desværre ingen indre billeder.

Det ændrer dog ikke på, at Eva Damsgård har skrevet en klog og vigtig beretning på baggrund af imponerende research og forbilledlig vedholdenhed.

Det beskidte spil – Beretningen om hvorfor der gik 838 dage før Eddy og Søren kom hjem
Eva Damsgård
Lindhardt og Ringhof
236 sider, 300 kroner

Ida Nyegaard Espersen er selvstændig journalist

0 Kommentarer