Magten kender ikke til grænser

Bog: Forfatter: Forlag:

ANMELDELSE. Mere. Meget mere. Medierne skylder medborgerne mere journalistik, hvor afdækning af magt, magtmisbrug og kriminalitet sker på tværs af grænser. Ellers afspejler medierne ikke virkeligheden. 

Endnu er det, der kaldes cross border-journalistik, en undtagelse, selv om historier om skatteunddragelsen via Luxembourg, Snowdens overvågningsafsløringer og elendigheden i nutidens slavehandel,  trafficking, vækker os midt i baggrundsstøjen fra de hurtige Christiansborg-fix og andet vant stof.

Den nye bog ’Journalistik over grænser – håndbog i cross border-journalistik’ illustrerer, hvor væsentligt det er at få mere dækning. At få delt mediernes kræfter på tværs af ”grænsebomme”, hvad enten det gælder politik, finans, kriminalitet eller forurening. Hvad enten det gælder follow the money eller power. Fordelen ved at trække på folk, der kender den lokale jura og kultur, er da også indlysende. 

Bogen er skrevet af den tysk-danske journalist Brigitte Alfter, der selv har stor erfaring i samarbejdet over grænser. Hun øser af egne og andres erfaringer, også om hvorledes samarbejdet sikrer gennemslagskraft. 

Alfter belyser, hvordan en kritisk historie i ét land kan standses med forbud eller bagatelgøres som en beklagelig undtagelse. Men det går ikke, hvis flere medier hver for sig belyser, hvorledes det kritisable spiller ind, også helt konkret i netop deres land. 

Den dybdeborende dækning, der er kørt i ét land alene, kan imidlertid også blive springbræt for et cross border-samarbejde, og forfatteren giver eksempler herpå.

Som titlen siger, er det en håndbog, og den beskæftiger sig derfor mindre med optrevlingerne end med metoder for samarbejdet – fra idéudvikling og research til offentliggørelse og opfølgning.

Tillid går igen som den vigtigste forudsætning. Research skal deles, kilder skal beskyttes. Også kontrol går igen. Linje for linje-kontrol af fakta og udsagn, så ingen i projektet kan fanges på det forkerte ben.

Men en af de garvede journalister, svenskeren Fredrik Laurin, har også et sigende motto: ”Love all, trust a few and paddle your own canoe”. Trods alle forholdsregler findes risici, for eksempel for at lobbyister eller politi har en deltager i sit sold.

Jeg selv savnede mere om det vigtige datasikkerhedsaspekt. Og lærebogsstoffet om kulturforskelle og forhandling kunne måske med fordel være erstattet med flere konkrete erfaringer fra journalisterne. 

Men bogen med tilhørende web-sted, crossborderjournalism.dk, kan helhjertet anbefales ikke mindst til journaliststuderende med udsyn og til teamet, for hvem grænserne er begyndt at snære. 

Journalistik over grænser – 
Håndbog i cross border journalistik
Brigitte Alfter
Forlaget Ajour
197 sider, 258 kroner

Anmelder: Dorte Toft, journalist, forfatter og blogger

0 Kommentarer