Mænd i mørket

Bog: Forfatter: Forlag:

 

Mænd i mørket
Af Jacob Billing
Tiderne Skifter
285 sider, 268 kroner

 

Usympatisk bog uden indsigt og fyldt med ligegyldigheder.

Mange husker TV2-dokumentaren om de pædofile danskere, lavet af journalist Jacob Billing, der med skjult kamera syet ind i en trøje levede i måneder som »pædofil«.

Programmet var journalistisk stærkt betænkeligt, særligt fordi Bil-ling med slesk tale lokkede pædofile til at fantasere løs om sex med børn. Hvorpå Billing meldte to af de kilder, han havde bedraget, til politiet – hvis efterforskning ikke kunne bekræfte, at de faktisk havde foretaget noget ulovligt. Jacob Billing har nu udgivet bogen »Mænd i mørket,« der i detaljer beskriver Billings måneder som pædofil. Bogen afslører, at Billing er uden tanker om sin rolle som agent provocateur – og at han intet gør for at efterprøve de pædofiles pralerier om børnesex.

Hvad Billing vil med bogen, er uvist. Han virker forarget over, at en pædofil forening er lovlig i Danmark, men di-skuterer og belyser ikke spørgsmålet, og løftet i bogen om at beskrive pædofile, »som de virkelig var og er – som ingen havde gjort det før«, indfries ikke: Vi får ingen forståelse, ingen indsigt; de pædofile er og bliver spøgelser. Billing har ikke været optaget af at nå ind til dem, forstå dem, men af at belaste dem.

I stedet er bogen en trøstesløs rejse i Billings eget liv. Fyldt med ligegyldigheder og tristhed, der kulminerer med Billings indgående beskrivelse af en byld i hans (undskyld) røv. (Til de nysgerrige: Billing opereres på Hvidovre Hospital af en kirurg, der hedder Inge-Lise.)

Billing opfatter åbenbart sin journalistik som enestående og uden problemer – og sig selv som en bjergbestiger, der ofrer alt og lider frygteligt i sandhedens tjeneste: »Jeg havde dæmpet angsten, smerten, nervøsiteten og sorgen i et hårdt opskruet forbrug af stoffer og alkohol« – og psykolog, betalt af Dansk Journalistforbund, må Billing også til for at behandle de »begyndende traumer i forbindelse med mine oplevelser«.

»Mænd i mørket« er en usympatisk bog, fyldt med selvklynk og selv-smagen. Værst er dog stadig Billings løgn og det åbenbare misbrug af de pædofiles tillid, der aldrig retfærdiggøres af journalistiske resultater.

 * Simon Andersen er lektor på RUC

 

 

0 Kommentarer