Der er så mange præcise iagttagelser og velfunderede oplysninger i "Et løft(e) til journalistikken", at det er herlig læsning.
Men det er også på godt og ondt så meget et festskrift i anledning af 10 års journalistuddannelse i Odense, at bogen næppe er langtidsholdbar.
Center for Journalistik ved Syddansk Universitet har fået god gang i forskningen af journalistik og journalistikkens betydning. Det er på tide, og det er også, kan man se af smagsprøver i bogen, spændende.
Et tankevækkende resultat er, at journalisteleverne på Danmarks Journalisthøjskole ligger en anelse til højre politisk i forhold til deres jævnaldrende studerende på andre uddannelser. Et andet, at nutidens kommende journalister hellere vil ses/bemærkes end afsløre misforhold i samfundet. Tom Buk-Swienty har skrevet en parafrase på en begrundelse for at blive journalist, der kan ryste en ældre udøver, for hvem det at være kritisk er en livsholdning.
Centret (og uddannelsen på RUC) er oprettet for at højne kvaliteten i dansk journalistik. Man skulle være et skarn for at have noget imod det.
Heldigvis har et par af forskerne forsøgt at finde ud af, om det med oprettelsen af journaliststudiet på SDU er lykkedes. Det kan vi jo ikke vide efter bare 10 år, men interessant nok er der kun lille forskel i holdningen til journalistik hos de studerende på DjH og SDU. De akademiske omgivelser har ikke fået de unge til at glemme, at journalistik er et håndværk. Problemet er stadig at få disse håndværkere til at kende deres Shakespeare og det periodiske system.
Bogens titel spiller på det journalistløfte, centrets lærere og studerende har formuleret. Personligt venter jeg mig et større løft for dansk journalistik af centrets forskning i journalistik end af løftet. Men det skader ikke.
"Et løft(e) til journalistikken"
Red. Troels Mylenberg og Peter Bro
Syddansk Universitetsforlag
269 sider, 248 kroner
Henrik Kaufholz er Læsernes Redaktør på Politiken
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.