Let til bens og skøn at skue

Bog: Forfatter: Forlag:

ANMELDELSE. Bogen er let til bens, og på den måde minder den en del om den programflade, som fra starten blev så helt særligt TV 2’s kendetegn i kampen for at adskille sig fra DR (der i parentes bemærket siden i al væsentlighed har annekteret TV 2-modellen): Alt godt fra havet, personlige beretninger og historier, venlige interviews og så krydret med lidt journalistisk indhold, der dog ikke har nogen ambition om at grave sig for meget ned i dybden. Det bliver aldrig for farligt eller rigtigt afslørende.

Jeg følte mig undervejs hensat til en fredag aften i selskab med Eleva2eren eller morgenerne med Go’ Morgen Danmark – på godt og ondt, for det er jordnært, vedkommende og underholdende læsning, fyldt med genkendelse fra TV 2’s bedste år. Men hvis man vil have dybden, tyngden og den perspektiverende analyse, der peger fremad, skal man gå et andet sted hen.

Forfatternes privilegium – at have været med i maskinrummet fra starten – lyser ud af bogen og dens perlerække af prominente bidragydere fra Line Baun Danielsen og Steffen Jensen, Bengt Burg og Samuel Rachlin. Alle kender de den særlige TV 2-ånd og tilblivelsen af den.

Krarups og Mandals TV 2-fortælling og de mange udvalgte historier kendetegnes omvendt netop også ved at have en klar overvægt i de første år, som de selv var en del af, og væsentligt mindre om TV 2, som vi kender det i dag. Et slag på tasken er, at Jørgen Schleimanns navn er dét, der figurerer flest gange i bogen på trods af, at Schleimann har været historie på TV 2 de seneste 21 år. Hans rolle i succesen kan slet ikke overvurderes – men der er løbet rigtig meget vand i åen siden da, og på den måde bliver bogen ikke en så frisk historie, som den kunne have været.

Til gengæld får man en stærk og troværdig indsigt i, hvordan TV 2 blev formet, som det gjorde. For eksempel sad jeg og kluklo over Ulla Therkelsens formidable historie om tirsdagsledelsesmøder over kæmpestore frokoster, der oven i købet tit endte med at blive våde. Ét af disse møder gik sågar over i regulær dans, hvor lederne dansede med hinanden på kryds og tværs ud fra, om de havde emner, de skulle snakke om.

Synet for mit indre blik af Schleimann, Ulla Therkelsen, min gamle chef, den dygtige og måske mest centrale, men underspillede TV 2-figur gennem årene Peter Parbo og andre TV 2-koryfæer holde dansende ledelsesmøder gav mig endnu en brik til forståelsen af, hvorfor TV 2 tog danskerne med storm.

At TV 2 i dag er fundamentalt forandret, understreges af, at det ikke vil kunne forekomme i dag, endsige den utilregnelighed eller spontanitet, der ligger bag – på TV 2 eller nogen andre steder.

Vanviddet og vildskaben er væk, normaliteten er standard. Og det påvirker naturligvis iderigdom og kreativitet.

En mangel ved bogen er dog præcis, at den lever i fortiden. Man er aldrig i tvivl om, at TV 2’s raison d’être var at ruske op i DR, udfordre den betonagtige institution, og at TV 2 fuldførte den mission til perfektion. Men man savner et bud på TV 2 i dag, på selve meningen med TV 2 nu og i fremtiden.

Et bud, som forklarer og retfærdiggør, at TV 2 ikke bare er en almindelig tv-station, en virksomhed, men noget særligt, der nødvendiggør, at staten – i modsætning til samtlige andre lande i verden måske bortset fra Nordkorea – har brug for at fastholde kontrollen over ikke bare den ene, men begge de to allerstørste tv-stationer her i landet og dermed kontrollen over op mod 15 danske tv-kanaler? Bogen kunne have sat en dagsorden ved at rejse debatten og dermed have peget ind i fremtiden. For vi mangler debatten, og vi (og TV 2) mangler svarene på, hvad TV 2 samfundsmæssigt og politisk ud fra en dybere betragtning egentlig skal leve op til i dag.

Vild med fjernsyn – 25 år med TV 2
Lars Mandal og Anders Krarup
Politikens Forlag
312 sider, 300 kroner

Kaj Høivang er selvstændig medie- og kommunikationsrådgiver og tidligere kommunikationschef på TV 2 

0 Kommentarer