Det største danske fotoprojekt i nyere tid er en realitet. En giganttyk æske med tre bind indeholder svaret på Danmark under visuel forandring.
ANMELDELSE. 14 danske fotografer har fotograferet landskaber, steder og rum. Noget er menneskeskabt, andet er vildt og forgrenet, men her fremstår det mennesketomt, og æstetikken er som at kigge på et klassisk landskabsmaleri fra 1800-tallet. På mange billeder er lyset blødt og smukt, og landskaberne fremstår enkelte og nogle med kant i form af rå sort-hvid kopiering eller kontraster.
Der er mange smukke billeder i de tre bøger, mange sofaværker, der viser, at fotografiet i Danmark har fået en flot plads i kunstverdenen, og at gallerierne i disse år mere og mere fyldes med fotokunst.
Det er et overvældende projekt. Stort slået op. Et fotografisk Titanic. Flot indbundet med old school stoftryk på forsiden af de tre bind. Den gamle bogbindingsteknik får en smuk renæssance. Især vinterbilledet af søerne i København har toner, der sætter minder i gang.
Præcis som når man bygger et hus i tre plan, er fundamentet vigtigt, så huset ikke styrter sammen. I dette værks tilfælde er der en etage for meget på. Dissekerer man de tre bind, afsløres en dårlig redigering. Ligesom bogen har højdepunkter, har den også et lavt bundniveau. Store dele af de billeder, hvor mennesker indgår, er decideret svage. Huset falder sammen, og Titanic synker. Det samme gør værket "Danmark under forvandling". Bogens problem er ikke konceptet, det er ikke ideen. Det er for så vidt heller ikke udførelsen. Det er udvælgelsen. Der, hvor holdet blev stillet. Og her kan udvælgelsen af de 15 fotografer, hvor en sprang fra og ikke kom i mål, diskuteres. Man kunne med fordel have delt fotografernes kompetencer op og have valgt fem med speciale i landskab og arkitektur, fem med dokumentarisk baggrund, og fem, der arbejder med kunstfotografi. Den faktiske udvælgelse giver en flad eftersmag, og forventningerne til dette visuelle måltid bliver ikke rigtigt indfriet.
Bogen og projektet, der ledsages af en udstilling på Brandts Klædefabrik, har efter sigende haft et budget på cirka 12 millioner kroner. Det dyreste fotoprojekt til dato. Er det pengene værd i disse trængte kulturøkonomiske tider? Ja og nej. For det er et vigtigt projekt. Men den helt store oplevelse og gevinst får man, hvis man pakker alle kasserne med bøgerne, forsegler dem og gemmer dem væk i 50 år. Så kan man åbne dem og udbryde "Nøj og ih og se, der var der elkabler i luften i Jylland, og bilerne kører på benzin, og glashusene i gamle Ørestad er nye!" Man vil få den samme oplevelse, som når man ser farmors familiealbum med billeder af hovedgaden i Kolding og oldefar på traktoren. Men projektet bliver som kejserens nye klæder, hvis ingen tør stille spørgsmålet: "Jamen, er det ikke lidt kedeligt?" For hvor er alle menneskene henne? Er det landet uden folk? Om det fotografiske Titanic overlever isbjerget, vides ikke, men i havn når skibet ikke.
"Herfra hvor vi står 1-3 – Danmark under forvandling. Et fotografisk øjebliksbillede"
Gyldendal
736 sider, 499,95 kroner
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.