Kunsten altid at få ret

Bog: Forfatter: Forlag:

Anmeldelse af Arthur Schopenhauer: Kunsten altid at få ret. 38 måder at vinde en ellers tabt diskussion.

»Det kommer jo ikke an på sandheden; men på sejren,« som Schopenhauer (S) selv slår fast i sin lille samling af slyngelstreger fra 1831.

Den er naturligvis i særklasse skarpsleben. Sådan er det med store kanoner i S-klassen.

I dette lille overskuelige skrift summerer S nogle 1000 års evolution af kunsten at vinde en debat.

Dengang blev der mest diskuteret foran et engageret live-publikum, og akkurat som i dag var der vindere og tabere.

Siden har medierne forvandlet slagmarken for verbale sammenstød radikalt. Og styrken ved Ss 38 tricks understreges netop af, at de stadig er fuldt anvendelige.

Læs bogen. Hav den med foran fjernsynet. Erfar, at politikere og andre meningsdomptører bruger samme kneb, selv om de flestes slagstyrke er noget slatten ved siden af S. Der er naturligvis sket forskydninger i strategien. Det kan give bagslag, hvis en politiker for eksempel tværer modstanderen ud. Den elektroniske arena har det med at stimulere sentimentalitet og andre emotionelle mislyde.

Men de dårlige intentioner fejler heldigvis ikke noget. Og hvem ved: Det kunne jo tænkes, at processen, krigen på ord og den kreative destruktion af selvtilstrækkelig positioner ligefrem er gavnlig for sandheden.

Og så er det jo bare om at få kørt svinestregerne i stilling!

»Kunsten altid at få ret. 38 måder at vinde en ellers tabt diskussion«, Arthur Schopenhauer, oversat af H.C. Fink, Informations Forlag, 80 sider, 98 kroner.

0 Kommentarer