Kultursidernes hanekampe

Bog: Perfide portrætter og andre etiske problemer i kulturjournalistik  Forfatter: John Chr. Jørgensen Forlag: Forlaget Spring (195 sider, 200 kroner)

Anmelder: Johs Lynge, freelancejournalist

Af og til viser journalister, anmeldere, debattører og deres ”ofre” sig fra deres sorteste side i offentligheden. Opbyggeligt er det – med enkelte undtagelser – sjældent, men som oftest underholdende at bevidne, uanset om det sker ved trykte ordvekslinger, opgør i pressenævnet eller i retten – hvis ikke med en skudduel.

Så vidt vides er der ikke løsnet skud mellem anmeldere og sårede kunstnere, siden Politikens Edvard Brandes og skuespilleren Robert Schyberg lod revolverne tale i Dyrehaven i tidernes morgen. Men nu om dage, når eksempelvis Berlingskes boganmelder Bent Blüdnikow svinger blodøksen over notabiliteter som Frank Esmann og Claus Bryld, er det heller ikke altid for sarte sjæle, vidner denne livlige bog om.

Har man fulgt lidt med i bogstoffet i Politiken og Ekstra Bladet gennem de seneste 40-50 år, klinger navnet John Chr. Jørgensen givetvis bekendt. Her huserede han nemlig, samtidig med at han varetog sit universitetslektorat. Særlig fokus har han alle dage haft på formidling af danmarkshistoriens journalistik, anmelderi og debatstof, hvor han er i en klasse for sig (nu hvor pressehistorie-professoren Niels Thomsen ikke er her mere). 40 bøger er det foreløbig blevet til for den i dag pensionerede John Chr. Jørgensen, og den seneste er en rundtur i omtrent 150 års tilspidset hjemlig kulturjournalistik.

Lidet overraskende er underholdningsværdien høj – lige så med undervisningsværdien, skulle man mene. For hele vejen igennem er eksemplerne perspektiveret med teoretiske betragtninger omkring de presseetiske aspekter.

Mange af historierne vil være folk, der har fulgt med i dette årtusind, velbekendt. Så sjovest er det, når vi rammer stoffet fra 18/1900-tallet, hvor der er en rigdom af historier, der er værd at stifte bekendtskab med eller genopfriske.

Som eksempelvis dengang kampagnejournalistikkens bulldog, Bent Juhl på Ekstra Bladet, anlagde bagvaskelsessag mod forfatteren Jørgen Gustava Brandt fra den angiveligt indspiste klike, der tilranede sig al kunststøtten og sad tungt på DR’s kulturprogramflade. Brandt havde kaldt Juhl ”en korrupt femterangsjournalist”, og da retten heller ikke fandt Bent Juhl og kompagnis kampagne videre lødig, tabte han sagen.

Hvad John Chr. Jørgensen dog ikke får med er, at Brandt også sammenlignede Juhl, der var gift med en holocaust-overlever, med nazi-avisen Der Stürmers spidse penne, hvilket næppe dæmpede lysten til at tage retslige skridt. At Juhl siden fortrød sit lille retsopgør med det forurettede kampagneoffer er måske ikke så overraskende.

0 Kommentarer