BOG: Historien om en avis – En historie om BT – og dets medarbejdere
FORFATTER: Bjørn Westergaard
FORLAG: People’sPress (240 sider 349 kroner)
Anmelder: Christel Skousen Thrane, kommunikationsrådgiver i KnowingMeKnowingYou
”B.T. – så dør der nogen.” Sådan gik vi unge journaliststuderende rundt og sang i 90’erne, når talen faldt på BT, selvfølgelig med reference til BT’s pay-off dengang: ”B.T.- så sker der noget” sunget af Hanne Boel som jingle. I betragtning af hvor få år BT kørte med det pay-off og i øvrigt ellers har arbejdet hårdt for netop at lægge afstand til Ekstra Bladets lidt mere hardcore linje, så er det faktisk lidt strengt, at det netop er de strofer, der har sat sig fast i min – og sikkert mange andres – erindring.
Formiddagsavisen BT har eksisteret i 100 år nu. Og det bliver fejret med udgivelsen af et 240 siders festfyrværkeri af en jubilæumsbog, som journalist på BT gennem 50 år Bjørn Westergaard har lavet.
I bogen går det over stok og sten med fantastiske billeder, sjove forsider og muntre anekdoter fra vores lille andedam. Et stykke kulørt danmarks-krønike, hvor der ikke spares på de sjove, pinlige historier og afsløringer gennem tiden, de største sportsbegivenheder, alt det drabelige og kriminelle og naturligvis også det royale stof, som BT har svømmet rundt i i alle de 100 år. Smukke piger og lækre tegninger, herunder Storm P, som i 30 år tegnede for avisen, er selvfølgelig også med. Og så naturligvis en stolt gennemgang af de to gange, BT har modtaget en Cavlingpris, i 1953 for afsløringen af, at danske nazister havde været med til at myrde danske frihedskæmpere, og 50 år senere for afsløringen af Peter Brixtofte i Farum-sagen.
Avisen blev født som Danmarks første tabloidavis midt under Første Verdenskrig, og allerede dengang skrev man på en mere direkte måde og var bevidst om ikke at lave for lange artikler med for lange sætningskonstruktioner. Noget, bogens forfatter giver BT æren for at have lært alle landets øvrige journalister.
Som journalist er det især skøn læsning, når Bjørn Westergaard går hårdt til den ene chefredaktør efter den anden. Samtlige 21 (mandlige) chefredaktører i de seneste 50 år bliver grundigt beskrevet med plusser og minusser og den ny kurs, de hver især har udstukket for BT.
Læseren bliver en flue på væggen på redaktionsgangene, hvor der foregår magtkampe, flirt og ballade, og man er ikke et øjeblik i tvivl om, at BT gennem alle årene har været et fornøjeligt og også råt sted at arbejde.
”Den varme stol” kalder han kapitlet, og det er også det indtryk, man får: At det har været noget af et katapultsæde for de fleste af chefredaktørerne, og at det ikke har været synderligt nemt at få respekt af moderskibet Berlingske Tidende og i særdeleshed bestyrelsesformand Ole Scherfig:
“Efter den bratte afsked med Poul-Erik Thomsen blev chefredaktør Arne Notkin næste mand i rækken i Ole Scherfigs redaktørspil “gå planken ud!”,” som han skriver.
Journalist Bjørn Westergaard har selv arbejdet for B.T i de 50 år og har, som han selv udtrykker det, prøvet det hele selv – på nær chefredaktørrollen, som han da heller ikke helt kan skjule sin ærgrelse over, at han aldrig fik. Forfatteren er da heller ikke bleg for en del selvros undervejs, som man som læser ikke kan lade være med at trække på smilebåndet over.
Han citerer blandt andet chefredaktør Erik Bistrup for at sige, at han efterhånden blev en mester i hårdtslående rubrikker og plakater. Og at Bjørn Westergaard var hans læremester i netop det.
Bogen perspektiver også BT’s udvikling fra sine storhedsdage i 90’erne, da kioskerne langede 250.000 aviser over disken, til i dag, hvor oplaget er nede på en fjerdedel, mens læsertallene peaker på mobiler og tablets.
Westergaard er ikke nervøs for ”sin” avis. Han slutter bogen med dette hip: ”BT er stadig hele “Danmarks sportsavis”, og efter sit seneste stilskifte i 2012 også “Danmarks sundhedsavis”… BT’s netudgave – bt.dk – er en stor succes og har mere end fanget de mange tusinde læsere, som på grund af nettets hurtighed har fravalgt printudgaven. Læsertallet på nettet vokser dag for dag, og BT er derfor både på print, nettet og på mobilen med til at sætte dagsordenen i dagens Danmark … Avisen har været nede i knæ et par gange både økonomisk og oplagsmæssigt. Men nu kan BT atter ranke ryggen og se fremad.”
Stort tillykke herfra med de 100 år og med en virkelig grundig, læseværdig og underholdende bog om BT’s – og faktisk hele Danmarks – historie.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.