Kinas begrænsede ytringsfrihed

Bog: Forfatter: Forlag:

ANMELDELSE. Da jeg nåede til de syv sider i journalist Flemming Ytzens bog om Kina, der direkte handler om kinesiske medier, fik jeg det dårligt. Ikke på grund af kvaliteten af bogen, der er en stærk casebåret og selvoplevet historie om en stormagt, der efter 30 år med reformer snart kan kalde sig en supermagt, men på grund af de tanker, de syv sider sætter i gang. Alene på grund af den selvransagelse, der må ramme enhver, der arbejder med journalistik, kan bogen anbefales varmt.

Min egen rolle er, at jeg skal dække OL i Kina for Journalisten, og dermed risikerer indirekte eller direkte at legitimere supermagten Kina. Det glæder jeg mig til – og det har jeg det skidt med. Ikke mindst på grund af journalisten Shi Tao, der skal sidde 10 år i fængsel for at have emailet et regeringsdokument om brug af censur til Democracy Forum i New York. Han sidder fortsat og rådner op – på trods af at den kinesiske forfatning garanterer landets borgere ytringsfrihed. Men med så mange forbehold, at brugen af den er rent illusorisk. Hans forsvarer mistede bestallingen i et år … Sådan er Kina.

Alligevel var der politisk fredeligt i Danmark, da Den Olympiske Komite valgte Beijing som værtsby i 2001. Og den danske kulturminister er for længst begyndt at gætte på, hvor mange medaljer danskerne hiver hjem.

Hykleriet er enormt: Ifølge Det Olympiske Charter er "olympismen" en livsfilosofi baseret på "respekten for universelle, fundamentale og etiske principper". Og målet er at "fremme oprettelsen af et fredeligt samfund, der er optaget af bevarelsen af den menneskelige værdighed". Selvfølgelig handler OL om idræt. Men idræt kan ikke adskilles fra de samfundsstrukturer, idrætten finder sted i.

Danske journalister, der skal dække OL, kan ikke gemme sig bag et armbånd, når de med nationalistiske toner hylder danske vindere. De skal bruge deres ytringsfrihed til at beskrive hykleriet.

Måske vil Flemming Ytzen sige, at jeg med min selektive tilgang har fejllæst hans bog. Men for mig står den som en tilskyndelse til at gribe fat i al journalistiks urkraft: Uretfærdigheden.
Lad os sammen udstille grænserne for ytringsfrihed i Kina. Lad OL blive et mareridt for undertrykkende kræfter.


"Supermagten Kina – mirakel eller mareridt".
Politikens Forlag.
288 sider, 249 kroner.

0 Kommentarer