Kender du (skrift)typen?

Bog: Forfatter: Forlag:

Hvis navne som Futura, Garamond og Baskerville ikke får en klokke til at ringe, så læs ikke resten af denne anmeldelse, og hold dig langt væk fra Simon Garfields bog "Just My Type".

ANMELDELSE. Som bogens undertitel "A Book about Fonts" afslører, handler den nemlig om skrifttyper og alt, hvad dertil hører.
Bogen er hverken en skolebog for typografistuderende eller en 'Skrifttyper for dosmere'. Den går ikke ned i meget tekniske detaljer, men den går ud fra, at læseren allerede er interesseret i skrifter og kender basale begreber som 'x-højde' og 'ligatur'.
Forfatteren Simon Garfield fortæller levende og personligt om den trykte skrifts udvikling siden Gutenberg, og for at levendegøre bogstavformernes historie fordyber han sig i en række milepæle i typografiens historie.
Vi læser om dengang, hvor nazisterne valgte, at gotiske typer ikke længere var 'die Schöne deutsche Schrift', men faktisk var en del af den jødiske sammensværgelse. Naturligvis befordret af, at de invaderede lande ikke kunne læse de kringlede bogstaver på propaganda-plakaterne.
Hvad betød valget af typen Gotham for Barack Obamas valgkamp, og brugte Vietnam-veteranen John McCain typen Optima, fordi det er den skrift, der også præger monumentet for Vietnam-krigens amerikanske ofre i Washington D.C.?
Mellem de velresearchede kapitler om typografiens historie(r) har Garfield strøet et par håndfulde såkaldte 'font breaks' – små kapitler, som omhandler enkelte skrifttyper eller sågar særlige tegn. Denne anmelders yndlingskapitel er udelukkende helliget &-tegnet.
Forfatteren selv lader typografien stå i forgrunden og melder sig først selv for alvor på banen i slutningen af bogen, hvor han kårer de 10 værste skrifttyper. (Comic Sans har fået sit helt eget kapitel, bogens første.)
Bogen er sprængfyldt med eksempler, og langt de fleste omtalte skrifttyper bliver skrevet i "sig selv", så man ikke er nødt til at slå op i sit typekatalog for at huske, hvordan Univers eller Akzidenz Grotesk ser ud. Der er også rigeligt med billeder og gengivelser af hele bogsider, skilte og plakater, som underbygger bogens pointer.
Simon Garfield har interviewet en lang række typografer og grafiske designere om deres egne og andres værker, og de mange citater understøtter bogens letlæselige og levende sproglige stil.
"Just My Type" er lige din type, hvis du allerede ved, at en serif ikke er en ordblind cowboy, og du gerne vil udvide din viden om alle de hundredtusindvis af former, vores bogstaver kan forekomme i.

"Just My Type: A Book about Fonts"
Simon Garfield
Profile Books, London 2010

Vinh Prag er freelancejournalist

0 Kommentarer