Ka’ det virkelig passe?

Bog: Forfatter: Forlag:

Magasin: Magasinet Konspiration www.konspiration.nu
Forlag: Udgives af Nexis Media ApS
(Pris i løssalg: 89 kroner)

Anmelder: Martin Kirchgässner, selvstændig infografiker

Hører du til dem, der altid stiller spørgsmålstegn ved den officielle forklaring på store historiske begivenheder, kan du trygt læne dig tilbage med det nye magasin KONSPIRATION, som siden foråret har lokket med kontroversielle vinkler på store verdensbegivenheder, og som med egne ord gerne vil medvirke til at få udvidet læserens horisont. Den hensigtserklæring fra redaktionen skal efter få siders gennemlæsning hurtigt vise sig at holde stik. Magasinet er nemlig i nogle artikler opsigtsvækkende god læsning med interessante vinkler – andre steder utroligt ringe formidling af politisk aktivisme.

For eksempel er teorien om, hvem der i virkeligheden dræbte Robert Kennedy på Hotel Ambassador i Los Angelas i 1968, fremragende læsning. Hurtigt bliver scenen sat på drabsstedet i køkkenet, hvor senatoren blev skudt på klos hold. Vi får hårrejsende øjenvidneberetninger om mystisk opførsel på hotellet lige op til attentatet, god billeddokumentation og en præcis præsentation af den senere dømte gerningsmand. Alt sammen sat ind i et historisk perspektiv i et levende sprog med masser af fakta. Her fornemmer man tydeligt en journalistisk stillingtagen til stoffet. Om teorien er sandt eller falsk, er ikke det afgørende – læseren bliver godt underholdt og kan ved egen research selv konspirere videre. Sådan skal det gøres.

Det samme gælder den uhyggelige gennemgang af CIA’s medicinske eksperimenter på levende mennesker. Her får vi spændende oplysninger om lokaliteter og fremgangsmåder under eksperimenterne i 60’erne, og historien rundes historisk elegant af med en nutidig vinkel på brug af psykofarmaka. Igen er det fortælleformen, der gør historien læseværdig, og i den brogede flok af skribenter, der tæller både ingeniører, historikere, lektorer og græsrodspolitikere, er det med stor tydelighed, journalisternes historier der formidles bedst.

Til gengæld fremstår artiklen om magthaveres brug af fotofusk og dobbeltgængere slet og ret komisk, når bladet postulerer, at Hillary Clinton brugte en stand-in i den amerikanske valgkamp.  Det kan læseren med blot lidt snusfornuft og granskningen af foto-dokumentationen selv se ikke er tilfældet. Her bør redaktionen udvælge fotodokumentation med større omhu og gøre mere ud af billedteksterne – eller helt undlade at bringe dem, hvis det forstyrrer vinklen.

På layoutsiden er det tydeligt, at redaktionen ikke har de fornødne muskler til at kræse for læseren – endnu. I Martin Spang Olsens serie om kristendommen bliver teksten med stor brutalitet klippet i stykker i et horribelt layout, der ikke levner læseren en chance for at få overblik over indholdet. Andre steder går det meget bedre, for eksempel i historien om den danske frihedskæmper Jon Galster. Her bliver modstandsmandens kamp for at bevise politikernes højforræderi præsenteret i et smukt og enkelt layout over syv sider, hvor den leksikale farveholdning sidder lige i skabet.

Undervejs i læsningen får læseren flere pusterum, der i bedste fald må betegnes som bizarre – i værste fald pinlige og studentikose. Det gælder eksempelvis to sider under den fantasiløse rubrik Konspiration-illustrationer. Her forsøger tegneren i bedste Gary Larson-stil at sætte tingene på spidsen i en satire-form der allerhøjst udløser et skuldertræk. Andetsteds præsenteres læseren pludselig for et digt om smartphone-zombies side om side med to faktabokse om bisonkranier og arkæologiske udgravninger i Armenien. Her vil det klæde bladet at få samlet de små enheder under et fælles opslag eller helt undlade dem og gå ned i sidetal.

Alt i alt er KONSPIRATION et spændende bekendtskab, der med en visuel opstramning og skarpere redaktionel udvælgelse af historier sagtens kan fastholde sin læserskare selv i en tid, hvor alle taler om fake news og journalistikkens trange kår. Hvor utroligt det end lyder.

0 Kommentarer