Pressens dage som vagthund og dagsordensætter er talte. Journalister og journalistik har ikke den samme indflydelse som engang, og rollen som den 4. statsmagt og demokratiets bidske vagthund er udfordret. Det slår Henrik Poulsen fast i sin bog ’Journalistik for tiden’. Poulsen er cand. mag. i dansk og medievidenskab og forfatter til et hav af undervisningsbøger rettet mod lærere og lærerstuderende. Og også denne er rettet mod undervisere i samfundsfag og lærerstuderende.
’Journalistik for tiden’ går på to ben. Den første del ridser journalistikkens og mediernes rolle op i historisk perspektiv og giver samtidig et øjebliksbillede af, hvor journalistikken er for tiden. Poulsen viser med gode eksempler og sager, der stadig står klart i erindringen, hvordan den traditionelle journalistik er i en forandringstid. En af Poulsens pointer er, at den flermodalitet, der er kommet med internet og sociale medier, har ændret måden, nyheder spreder sig på. Før læste man om det i avisen eller hørte det i radio eller tv, og her var det journalister og redaktører, der havde valgt, hvad der var relevant. Den virkelighed eksisterer ikke mere. Fordi alle kan i princippet broadcaste deres egne nyheder på Twitter, Facebook, Reddit eller hvor de nu vil.
En anden af Poulsen pointer er, at alle gør det. Alle kan offentliggøre, hvad de vil. Politikere venter ikke på, at journalisterne kommer. De bruger sociale medier til at komme af med budskaber, og de journalistiske metoder er blevet adopteret som i kommunikationsbranchen, så de greb, journalister før havde for sig selv, nu bliver brugt af alle.
’Journalistik for tiden’ er god læsning, der peger på flere ømme punkter i moderne journalistik. Og indimellem kan vi journalister godt trænge til at få selvforståelsen støvet af og se på os selv og den branche, vi er i, med et friskt blik.
Bogens anden del er mere rettet mod dem, der arbejder med medier og journalistik i undervisning. Her er konkrete forslag til opgaver og eksempler, der underbygger de pointer, som er fremsat i bogens første del. Den del af bogen er meget konkret og mindre interessant, hvis man ikke skal lære fra sig.
’Journalistik for tiden’ er letlæst, godt skrevet og en øjenåbner for journalister med hang til at hænge fast i en gammeldags selvforståelse.
Journalistik for tiden – nyhedstekster i undervisningen
Henrik Poulsen
Forlaget Samfundslitteratur
242 sider, 198 kroner
Thomas Schiermacher Jensen er freelancejournalist
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.