Jennings kamp

Bog: Forfatter: Forlag:

ANMELDELSE. I en menneskealder har den britiske undersøgende sportsjournalist Andrew Jennings utrætteligt afdækket korruption i international sport. Først gjaldt det Den Internationale Olympiske Komité, siden 2006 har det handlet om det internationale fodboldforbund FIFA. 

Hvis det ikke havde været for Andrew Jennings’ afsløringer, havde Sepp Blatter meget vel fortsat siddet som præsident i FIFA. Men Jennings gav for tre år siden FBI en række afgørende FIFA-dokumenter. Nu er en stribe FIFA-spidser anklaget for bestikkelse for 100 millioner dollar gennem 24 år – og Sepp Blatter er fortid som præsident.

’FIFA-banden’ opruller Andrew Jennings’ systematiske afklædning af toppen i det magtfulde fodboldforbund. Det er undersøgende journalistik af fornem kaliber. Vedholdende og internationalt i sit tilsnit. ”Jeg er freelance over hele kloden,” som Andrew Jennings skriver. 

Bogen viser, hvordan bestikkelse i årevis blev brugt i handlen med tv-rettigheder, tildeling af slutrunder, stadionbilletter og partnerskabsaftaler. Penge, der skulle gavne fodboldspillere lokalt i hele verden, endte i de forkerte lommer.

Men når bogen samlet set alligevel efterlader denne anmelder mellemfornøjet, er det på grund af 72-årige Andrews Jennings’ tjubang-stil. Ja, FIFA-præsidenterne Sepp Blatter, João Havelange og deres entourage har levet i en skruppelløs parallelverden med brune kuverter, femstjernede hoteller og kufferter proppet med guldbarer. 

Deres synderegister er så langt – og det har stået på i så mange år – at man bliver helt forpustet. 

Men jeg spørger mig selv: Behøver man omtale FIFA-folkene som ”fodboldsnyltere”, ”nikkedukker”, ”usle kryb”? Mens organisationen betegnes som ”FIFA-kleptokratiet” og et ”forbryderregime” præget af ”mafiametoder”. 

Da Andrew Jennings halvvejs i bogen beskriver en af aktørerne som en 94-år gammel mand og ”tyv helt ind til sin knoglemarv” – så ved vi med det samme, at der er tale om den tidligere FIFA-præsident João Havelange.

Washington Post har kaldt Andrew Jennings’ afsløringer for ”århundredets største sportsskandale”. Desto mere ærgerligt er det, at Andrew Jennings henfalder til at give FIFA-bosserne smædenavne – bare fordi han personligt synes, de er nogle dumme svin.  

BOG: FIFA-banden

FORFATTER: Andrew Jennings

FORLAG: People’s Press

250 sider, 249,95 kroner

Anmelder: Jakob Albrecht, journalist, Journalisten

0 Kommentarer