Intet nyt i radioen

Bog: Forfatter: Forlag:

 

Danmarks to nye radiokanaler har ikke anden værdi end de penge, statskassen har tjent på dem. Sky Radio lyder underbemandet. 100FM har pinlige værter hentet fra stand-up-scenerne.

 
ANMELDELSE. Hvad er det nu lige, vi skal med to nye radiokanaler, når der ikke er noget nyt i dem?

Det må være et såkaldt godt spørgsmål til de politikere, som den 15. november ikke holdt sig tilbage for at kalde dagen med de nye kanaler for en »historisk dag«.

For der er jo ikke ret meget nyt på hverken Sky Radio eller 100FM. Formatet, formen og indholdet er ikke væsentligt nyt og har egentlig kun den værdi, som kan omregnes i kroner og ører til statskassen.

Radioavisens nyhedsmonopol, som i øvrigt er blevet brudt for år tilbage på en lang række radiostationer, skulle virkelig have et skud for boven. Jeg har forsøgsvis været uden radioavis i 48 timer for at lytte til de to nye æterbårne nyhedsudbydere. Det har ikke været en rar fornemmelse, og jeg må tilstå, at jeg sniglyttede på et par af de lange radioaviser for lige at blive opdateret til et rimeligt niveau.

Sky Radio lyder som det, den er: En underbemandet redaktion med ekstrem hang til Ritzau og dagens aviser. Sky Radio har også det i radiosammenhæng interessante koncept, at man udelukkende har oplæste telegrammer – ingen indslag med interviews, orienteringer eller reportager.

Det holder ikke en meter eller for den sags skyld i to-fire minutter. Det er for tyndt og uinteressant. Det vidner om basal mangel på kendskab til radiomediet og måske mest om Sky-koncernens ligegyldighed overfor kravet om nyhedsformidling. Nyheder er noget man skal have. Ikke andet. Oplæserne er skam gode og telegrammerne for det meste i orden – måske lidt lange. Men det er ikke nok til at fortjene betegnelsen »nyheder i radioen«. Og så synes jeg, det er interessant, at vi nu har en dansk radio-kanal, hvor vi to gange i timen får serveret »news« – ikke nyheder…

Anderledes på 100FM, som slet ikke er forpligtet til at sende nyheder. De har allieret sig med Radionyhederne, som er en gammel kending på flere lokalradioer. Langt mere professionel og spændende – og langt hen ad vejen fuldstændig magen til P3-nyhederne på DR.

Radionyhederne producerer nyhedsudsendelserne og det er 100FMs egne værter, der læser op.

En ting, jeg bed mærke i på en af stationerne, var bemærkningen: »Og så en positiv nyhed« – ak, ja jeg håber ikke, det er uddannede journalister, som i den grad lader sig påvirke af tidsåndens journalist- og nyhedsskræk.

Vi har altså ikke rigtig fået noget for pengene endnu. Jo, måske er det så tæt på landsdækkende lokalradio, vi kan komme. Sky udmærker sig ved ikke at have værter i fladeprogrammerne, men det har 100FM til gengæld. Rekrutteret fra stand-up-scener og andre lokalradioer. En morgen på 100FM med de kendte værter er pinlig og helt improviseret. Det er muligt, det er sjovt på en cafe-scene, men ikke i æteren. Niveauet er noget lavere end på en række P3-programmer – og det siger ikke så lidt.

Værterne læser blandt andet dagens aviser og genfortæller nyheder. Alle tre værter har derefter »morsomme« kommentarer til nyheden, som ellers kan være ganske seriøs. Det er nærmest uhyggeligt og nedbryder grænserne mellem den reelle nyhedsformidling og fladeprogrammets underholdende koncept.

Er det 100FMs nyhedsprofil, at en seriøs historie fra Jyllands-Posten om overvægtige gravide skal gøres morsom af en flok stand-up-komikere? Det kan lyde uskyldigt, men det er vigtigt, at nyheder og underholdning holdes adskilt. Af hensyn til almindelig anstændighed, nyhedernes troværdighed og seriøsitet er det skidt at blande de to ting.

Beklager, men jeg kan heller ikke sige ret meget pænt om de to stationers websider. Der er ikke meget at hente. Der er ikke daglig opdatering, og flere funktioner virker ikke. Blandt andet er Skys netradio midlertidigt ude af drift…

Men tillykke, Brian, med dine nye monopolbrydende og historiske radiokanaler… For din og andre Sky- og 100FM-lytteres skyld håber jeg, at I en gang imellem alligevel vil høre Radioavisen eller endog P1-morgen. Når det nu ikke er et monopol mere, går det vel an at indhente seriøse nyheder bare en gang imellem.

Og så håber jeg, at de nye bliver bedre med tiden.

 

0 Kommentarer