Interessevaretagelse på formel

Bog: Forfatter: Forlag:

ANMELDELSE. Det kan godt ske, at man som læser er lidt rundtosset efter at have været igennem "Public affairs – lobbyisme i praksis", skriver Troels Johannesen, kommunikationskonsulent i DJ.

For i dette ellers behjertede forsøg på at forklare, hvad lobbyisme eller public affairs er, kommer forfatteren så vidt omkring feltet for interessevaretagelse, at det er svært at følge med i, hvor enderne mødes, og hvordan de forskellige dele tjener det overordnede formål. Derfor bliver det hele lidt ufokuseret, og det er synd, for bogen er velresearchet og engageret skrevet.
Gennemgående er dog naturligvis det at varetage interesser. For det er jo det, lobbyisme og public affairs handler om: At varetage særinteresser, hvad enten det drejer sig om kommercielle eller politiske interesser.
I Mads Christian Esbensens bog bliver interessevaretagelse 'sexed up' og kaldt lobbyisme og public affairs. Det er også oppe i tiden og lugter lidt af spin, men basalt set er det en disciplin, der har eksisteret lige så længe, som der har været parlamentarisme, og hvor særinteresser har gjort deres for at få indflydelse på politiske beslutninger. Hvad enten det var på byens smugkroer eller på de bonede gulve på Christiansborg eller i Bruxelles.
Derfor er det dog stadig udmærket at få sat interessevaretagelse lidt i system, og det gør bogen pædagogisk med en model for, hvordan man kan arbejde med værktøjer for at varetage interesser – eller købe en professionel lobbyist til at gøre det.
Gennemgående er Esbensens bog dog for vidtfavnende og for elementær. Faktisk er den flere steder direkte banal, når der f.eks. forklares om mediernes rolle i demokratiet, sagshåndtering (issues management) og de grundlæggende forhold i det politiske system. Dette sætter spørgsmålstegn ved, hvem bogen er skrevet til, for flere af disse betragtninger er pensum på de fleste grunduddannelser inden for kommunikation, medier og samfundsvidenskab.
Bedst er bogen, når public affairs-strategien foldes ud og gøres handlingsanvisende – der kan mange lære en del. Men der er vi altså nået godt 90 sider ind i bogen. Værst er de lange halv-akademiske omveje og afstikkere væk fra fokus, samt den lidt ærgerlige bismag af, at bogen også tjener som new bizz-redskab for forfatteren og dennes arbejdsplads.
Hvis du stadig er i tvivl om, hvad public affairs er, efter at have læst bogen, så husk, at det er interessevaretagelse med udgangspunkt i så forskellige fag som jura, økonomi, politologi og kommunikation. Også selv om forfatteren gør sit for at overbevise os om, at public affairs er et fag i sig selv.

Mads Christian Esbensen
"Public Affairs – lobbyisme i praksis"
Informations Forlag, 200 sider, 248 kroner

0 Kommentarer