ANMELDELSE. ”Min tid på Se og Hør er tydeligvis noget, det vil tage mig mange år at sone – hvis det da nogensinde kan lade sig gøre,” skriver Henrik Qvortrup i selvbiografien ’Q’. Først om fire år – i 2018 – forventer den tidligere chefredaktør på Se og Hør, at der falder dom i sagen om Se og Hørs systematiske brug af kreditkortoplysninger.
Indtil da befinder Henrik Qvortrup sig i et professionelt limbo, hvor han bruger sin tid på at lave egne projekter. Et af dem er selvbiografien ’Q’ på forlaget People’s Press.
Lad det bare været sagt med det samme: Den tidligere sladderkonge slynger ikke om sig med saftige afsløringer om Se og Hør-skandalen.
Faktisk ser Henrik Qvortrup ikke den store forskel på betalte tip tilvejebragt via ansatte ved hoffet, politiet, sundhedspersonale eller flyselskaber – og oplysningerne fra kreditkortkilden, der dannede grobund for det, mange har kaldt danmarkshistoriens største medieskandale. Set i det lys må furoren om sagen virkelig undre ham.
Det eneste, han fortryder i den sag, er hans egen manglende krisestyring. Han skulle have svaret »ingen kommentarer«, da BT’s redaktionschef Simon Andersen første gang konfronterede ham med anklagerne. Et par dage efter måtte Qvortrup korrigere sin forklaring: Han havde mødt kreditkortkilden.
Hvad bogen ikke rummer af nyt om Se og Hør-skandalen, bliver til dels opvejet af en række store og små anekdoter fra en usædvanlig karriere på nogle af Danmarks største mediearbejdspladser.
For eksempel var møderne i Aller Medias topledelse så forudsigelige, at Henrik Qvortrup og chefredaktør på Vi Unge Katrine Memborg spillede bullshit-bingo om, hvilke ord direktøren Pål Thore Krosby brugte i sine langtrukne oplæg. Der står også, at TV 2’s nuværende politiske redaktør, Anders Langballe, som ung VU’er fungerede som chauffør for Anders Fogh Rasmussen.
Qvortrup skriver, at Se og Hørs artikel om sort arbejde hos Naser Khader var en god historie – men indrømmer, at Se og Hør var det forkerte medie. Han fortæller også, at journalister fra Børsens Nyhedsmagasin i 1999 ville skrive om Anders Fogh Rasmussens påståede homoseksualitet. Men en stiktosset Venstre-formand satte en stopper for det ved at give de to journalister en kæmpe skideballe.
’Q’ giver et fint indblik i Henrik Qvortrups usentimentale no-nonsense tilgang til journalistik, der gav ham en høj profil i tre forskellige verdener – den politiske journalistik, ugebladsverdenen og som politisk rådgiver. Alle tre steder skabte han fornyelse.
Om det var til det bedre, kan man diskutere. Men fælles for Qvortrups linje i politisk journalistik og Se og Hør var, at ingen var fredet. Hverken kongelige, komikere eller tidligere arbejdsgivere. Det viste han i 2004, hvor den tidligere V-spindoktor satte Anders Fogh Rasmussen og hans polske ven Marek på forsiden af Se og Hør: ”Fogh om sin hemmelige ven: VI HYGGER OS PÅ GULVET”.
Jakob Albrecht er journalist på Journalisten
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.