Foto Christina Capetillo
ANMELDELSE. Hvis jeg ikke havde været så optaget af at lære min søn at svømme og argumentere med min datter om det rimelige antal kugler i sommerens utallige is, var jeg måske ikke gået glip af fotoudstilingen "Uden for myldretid", der vistes på Bornholms Kunstmuseum, netop mens familiens sejlskib lagde vejen forbi solskinsøen. Jeg må have været tæt på museet, da vi, ventende på den søndenvind, der skulle føre os hjem til forkantsdanmark, forvildede os ind i Tejn havn, der ved første øjekast lignede en forblæst og (charme-)forladt fiskeri- og industrihavn, men, opdagede vi, opbød al den fred, ro og autenticitet, som vi havde ledt efter i (selvfølgelig skønne og pittoreske) Gudhjem og UNESCO-verdenskulturarvsudnævnte Svaneke.
Tejn kunne godt have været med i Uden for myldretid, det bog- og udstillingsprojekt, som fotograferne Christina Capetillo, Torben Eskerod og Carsten Ingemann under ledelse af Henrik Saxgren er blevet sendt ud på af Realdania for at "skabe nye og mere positive mentale billeder af yderområderne". For mens resten af Bornholm, (og for den sags skyld også tidligere så udslidte Nørrebro, som jeg bor på til daglig) er ved at være shinet op, så hver en lille krog fremstår velholdt, pudset og blankpoleret, er der, som vi kan se af særligt Christina Capetillos billeder, stadig autentiske aflejringer af århundreders menneskeliv i udkantsbyerne, hvor bygningsmøder på forunderlig vis skaber skulpturelle og uventede byrum, og hvor ingen hverken firstmovers, livsstilsprogramværter eller byplanlæggere endnu har været forbi for at foretage en ødelæggende, udglattende og harmoniserende makeover.
Uden for myldretid er et fantastisk projekt, som jeg ville ønske jeg havde set i udstillingsform, når jeg nu havde chancen. Det kan da også undre, at projektet tilsyneladende udelukkende skal vises på museer på Bornholm, i Vendsyssel, Tønder og på Lolland, mens vi i forkantsdanmark må nøjes med bogen. Den er heldigvis pragtfuld, et rigtigt bogværk (smukt tilrettelagt af Camilla Jørgensen), hvori de fire fotografers heldigvis meget forskellige og sprudlende veloplagte bidrag ligger på lur for hver side, der vendes: Klukle ad Henrik Saxgrens skægge hækdokumentationer (jo vildere bornholmsk natur, jo større trang til at indkredse civilisationen bag en velklippet hæk), nyd Carsten Ingemanns mørkebilleder, hvor køernes øjne (med et stænk af Gary Larson) følger os i mørket som godmodige lanterner i al udkantsuhyggen), spring lidt lettere hen over Torben Eskerods bidrag (men hæft dig ved portrættet af drengen med de lukkede øjne), som kommer nærmest en udkantskliche med motiver hentet blandt vejrbidte landbo-efterkommere og blafrende provinsgardiner), og køb hele bogen for Christina Capetillos sammenstillinger af henholdsvis åbne og tætte landskaber. Hendes skarpe byrumsblik og dokumentationsevne bør inspirere UNESCO til (lig Svaneke) at sætte udkantsdanmark på listen over verdenskulturarv. Området er stærkt bevaringsværdigt og kunne man frygte, akut udryddelsestruet, og ved at gøre opmærksom på det er såvel bog- som udstillingprojektet lykkedes fuldstændigt.
Uden for myldretid
Henrik Saxgren, Christina Capetillo, Torben Eskerod og Carsten Ingemann
Støttet af Realdania
Bogen kan købes på Bornholms Kunstmuseum eller via
kustode@bornholms-kunstmuseum.dk
216 sider, 250 kroner + evt. fragt
Udstillingen kan ses på Kunstmuseet i Tønder (17. aug.-29. sept.)
Vendsyssel Kunstmuseum (11. okt.-5. jan.) og på
Fuglsang Kunstmuseum (24. jan.-16. marts)
Julie Asmussen er grafisk designer, underviser på Update og pr-medarbejder
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.