Ind med sproget

Bog: Forfatter: Forlag:

 

"Ind med sproget" af Edel Hildebrandt, Politikens Forlag, 190 sider ill., 99 kroner

Dette lille honnette opslagsværk pu-ster liv i en samling gamle ord, som ifølge redaktionen er i fare for at uddø. Gensynet med kendte evergreens som kålhøgen, obsternasig, svulstig og krakiler vækker dog mistanke om, at humor har været et ligeså vigtigt udvælgelseskriterium som truslen om udryddelse.

Vi møder imidlertid også mere eksotiske pappenheimere, svumpukler, halunker, basseraller og kontubernaler – hedengangne helte, som for længst har opgivet ævred, hvorfor det velmente kunstige åndedræt må skønnes forgæves.
Undervejs i læsningen dæmrer en spag undren: Hvad blev der mon af vansmægte, klemhærke og betuttet? Hvorfor blev de ikke fundet bevaringsværdige? Men sådan vil leksikalske værker vel altid runge af ekkoet fra de ord, som ikke blev inviteret. Før man når at blive ægte vredladen, bjergtages man imidlertid atter af friller, charlataner, fruentimmere og galaner, og al brødnid er glemt.

Bogen leverer finurlige ordforklaringer, eksempler på brug, oprindelse og udvikling. Man gnægger sig grangiveligt igennem de underbare sprogblomster, og man skal være sjældent lumpen, om man ikke lader sig inspirere af ordenes poesi!

En snurrig mandelgave til litterater, sprogelskere og nostalgikere.

 

0 Kommentarer