I dialog med fjenden

Bog: Forfatter: Forlag:

Bog: Hvorfor hader han dig, mor?
Forfatter: Özlem Cekic
Forlag: Gyldendal (263 sider, 300 kroner)

Anmelder: Anne Lea Landsted, journalist og journalistisk lektor

Da Özlem Cekic blev valgt til Folketinget i 2007, begyndte hun at modtage hademails, når hun havde været på talerstolen. I begyndelsen trak hun på skulderen og slettede dem, men da der begyndte at dukke hadske breve op i postkassen på hendes hjemadresse, blev hun bange. Der stod alt fra ”vi ved, hvor du bor” til ”den dag, du bliver minister, skærer vi halsen over på dig”. Pludselig kom det meget tæt på.

I stedet for at lade sig styre af angsten, besluttede Özlem Cekic sig for at opsøge nogle af de folk, der svinede hende til, og invitere sig selv på dialogkaffe. Nogle af oplevelserne har hun samlet i bogen: ’Hvorfor hader han dig, mor?’

Her besøger hun Jimmy og Lone, der mener, at muslimerne har overtaget Danmark, og Kim, der gerne vil slå muslimer ihjel, hvis han havde en pistol. Hun føler sig dog sjældent utryg, for: ”Det kan godt være, at nogle af dem skriver ”perkerlort” eller ”terroristso”, men de serverer wienerbrød på blomstrede tallerkner.”

Özlem Cekic tager også ud til Den Røde Plads på Nørrebro og besøger unge mænd med muslimsk baggrund, der går med pistol og har en dyb foragt for det danske samfund. Hun besøger hadprædikanter fra Hizb ut-Tahrir, der er parate til at ofre deres liv for islam, og den indremissionske præst Henrik fra Løsning, der ikke bryder sig om homoseksuelle og ligesom de fanatiske imamer ønsker konsekvens i troen.

Dialogrejsen slutter i Mellemøsten i Israel og Palæstina, hvor hun blandt andet møder jødiske Nomi, hvis mand er fredsaktivist og har brugt sit liv på at bygge bro mellem palæstinensere og jøder, og som ikke længere tror på det: ”Dialog lyder godt, men det virker ikke.” Mens hun i Palæstina møder optimistiske Nadia, der trods besættelsen stadig er optimist: ”Jeg tror på freden.”

Bogen har fået hårde ord med på vejen, inden den udkom. Nogle har hæftet sig ved dedikationen, der ærer Finn Nørgaard og Dan Uzan, fordi de begge blev ”ofre for den manglende demokratiske samtale i Danmark, da de mistede livet under terrorangrebet den 14. februar 2015 i København”, mens andre hånende har bemærket, at der ikke er noget nyt i ”dialogkaffe”.

Det er en skam, især fordi man fornemmer, at ingen af kritikerne rent faktisk har læst bogen. Formuleringen i dedikationen er uheldig, men at lade den blive grundlag for en generel fordømmelse af et godt projekt, er at skyde langt over målet.

Özlem Cekic har skrevet en god og meget vigtig bog. Hun konfronterer ikke alene sine ”haters”, men også sine egne fordomme eller racisme, om man vil. Hun møder fanatikere på begge sider. Og bliver klogere og efterhånden også mere realistisk. Hun startede dialogerne i håb om, at danskere, der hader muslimer, ville blive ”gode” igen, når de havde mødt hende, men så enkel er virkeligheden langtfra. I dag har hun opgivet ”frelsermissionen” og tager ikke længere ud for at omvende, men for at lytte.

Rejsen til Mellemøsten er jeg ikke helt sikker på, at jeg forstår – slet ikke, da hun og familien vælger at tage imod en invitation fra den israelske politiker Michael Melchior og hermed slipper for de ofte ydmygende afhøringer i lufthavnen i Tel Aviv, som mørke mennesker i almindelighed og muslimer i særdeleshed skal igennem.

Men det ødelægger ikke indtrykket af en glimrende og gennemarbejdet bog, som burde være pensum i konfliktløsning, fordi den sætter nuancer på en ellers fastlåst debat. 

 

0 Kommentarer