Hyldest i lidt for lille format

Bog: Forfatter: Forlag:

En bog om tegnernes Politiken og Politikens tegnere i 125 år – i denne anmeldelse ingen nævnt, ingen glemt. Fra mere end et århundrede får vi præsenteret tegninger, der spænder fra raffineret dekoration til præcis udlevering: de grafisk stærke, de dekorative, de idébårne, de nødvendigt myldrende, de nødvendigt enkle.
Ingen går fri, heller ikke omslagets læserinde, der – som bagsiden finurligt afslører – også har gennemgået en vis udvikling i perioden.

"Levende streger" er en fin bog, der berører mange højdepunkter i dansk tegnekunst. Den giver varme i kinderne og lyst til at spidse blyanten. Layoutet er overskueligt og lægger godt op til de mange illustrationer. Trykket er helt okay – selv i de fine streger – men formatet kunne godt have fået en tand til. 'Size does matter' – især med bladtegning.

Søren Vinterberg tager os veloplagt omkring de generelle vilkår for bladtegnere: det frugtbare tidspres og hvad det inspirerer til. Den tekniske udvikling fra træstik og trykmaskine i kælderen til netavisen med evindelige deadlines.

Vi får tematisk præsenteret alt det til faget hørende: portrætter, teatertegninger og reportagetegninger. Meget af især det tidlige er avanceret 'visual journalism'. Vi ser ryggene i retssalen, den billige langside, natværtshuset, center court, dirigentpodiet og vitale dele af Dolly Parton.

Over hele opslag leveres beskrivelser af byen og verden, hvor typografi og tegning ikke længere slås om pladsen, men sammen fylder den ud.
Den danske sommernat får alt, hvad den kan trække med blomstrende hyld og cyklende ungdom, lys over Limfjorden, regnvåde septemberveje, sne på tagene og byens lys. Alt sammen med spinkel elastikpen, pensel, skalpel, mus, art-pad eller kul på den sorte måde og et skarpt blik for format og muligheder.

Mad, kvinder, striber, vignetter og nyhedsgrafik. Meget er med – og godt er det. Alligevel sidder jeg med en – måske fagspecifik – fornemmelse af, at selv om der er illustrationer nok i bogen, er der ikke helt bladtegninger nok.
Mange af bogens tegninger kunne – selv om de billedmæssigt og dekorativt er helt suveræne – lige så godt have fungeret som bogillustrationer eller plakatkunst. Set i det lys bliver bogen mere en hyldest til de kendte streger i 'Magasinet'-traditionen end et uddybende blik på det begavede samspil mellem emne, tekst og streg, der gør bladtegning til en helt særlig disciplin.

Men måske er der en vis logik i, at kun avisen kan præstere dette, så lad ikke min syrlige faglighed rokke ved oplevelsen af, at Søren Vinterberg visuelt, vittigt og velskrevet viser os de seneste 125 år på Politiken.

Niels Bo Bojesen er bladtegner.

"Levende streger – Politikens tegnere og tegneserier i 125 år"
Søren Vinterberg
Politikens Forlag
264 sider, 300 kroner

0 Kommentarer