Hyggelig historietime

Bog: Forfatter: Forlag:

ANMELDELSE. Som en rigtig korrespondent tager Frode Kristoffersen sin læser i hånden og krydrer de sidste hundrede år i Europa med små anekdoter. På den måde er »Mit Europa – fra Frederiksgade til Friedrichstrasse« som en hyggelig historietime.
Der er ingen tvivl om, at Frode Kristoffersen har et utroligt overblik over Europa. Hans mange år som Europa-korrespondent for DR og senere som medlem af EU-Parlamentet har givet ham et vognlæs af paradokser og erindringer bag panden. Den erfarne sønderjyde har et tæt forhold til Tyskland, hvor han også har boet og været korrespondent i mange år.
Med de personlige nedslag som krydderi bærer han sin læser igennem Europas moderne historie. Det giver et spændende kludetæppe, hvor vi lynhurtigt springer fra det lille postmesterhjem under den tyske besættelse til tysk-dansk storpolitik. På den måde trækker Frode Kristoffersen hele tiden linjer fra knudepunkterne i sit eget liv til vigtige begivenheder i Europa. Fra sit liv som korrespondent i København, Berlin, Bonn, Bruxelles, Strasbourg eller London er han ikke bare øjne og ører, men også hukommelse og overblik for sin læser. Ligesom han var det for sine seere, da han drog rundt i EU og præsenterede nye medlemslande. Det er imponerende, at han kan dissekere rødderne i det dansk-tyske forhold fra før verdenskrigene, samtidig med at han har gode bud på, hvad der sker og vil ske i EU netop nu.
Fortællingens største force er samtidig også bogens største problem: De historiske udredninger er en gang imellem meget tunge at danse med. En smule forhåndsviden og historisk interesse er en stor fordel, hvis læseren her skal nå den næste oase med de nære erindringer.
Bogens personlige passager glider bedst, når de åbner op for de personlige valg mellem tysk og dansk. Det er omdrejningspunkt for mange af Frode Kristoffersens allernæreste overvejelser i sit liv som europæer, lige fra Jyllands-Posten på Frederiksgade i Århus til Europas motor i Friedrichstrasse i Berlin.

Frode Kristoffersen:
"Mit Europa – fra Frederiksgade til Friedrichstrasse".
Gyldendal, 356 sider, 299 kroner.

0 Kommentarer